Rússia
Internacional 12/06/2012

L'oposició russa surt al carrer desafiant la repressió de Putin

Diversos milers de persones es manifesten a Moscou a l'endemà que el Kremlin registrés les cases dels principals líders de l'oposició, citats a declarar avui. És la primera protesta sota la nova llei que endureix les sancions per incomplir les normes en mítings i manifestacions

Agències
2 min
La manifestació contra Putin a Moscou / REUTERS

MoscouDiversos milers d'opositors han sortit aquest dimarts al centre de Moscou desafiant la nova llei que endureix les multes per incomplir les normes per celebrar mítings polítics i manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El comitè organitzador de la segona "Marxa dels Milions", que és com s'ha anomenat la protesta que aglutina els descontents amb el règim del president rus, Vladímir Putin, ha xifrat el nombre de participants a l'inici de l'acte en diversos milers de persones.

Al capdavant de la marxa, que ha arrancat a les 12:00 hora local (08:00 hora catalana) hi ha el líder opositor Serguei Udaltsov, que havia de presentar-se al Comitè d'Instrucció rus per declarar per la investigació penal sobre la manifestació del 6 de maig.

Una manifestació amb els líders retinguts

Udaltsov ha estat l'únic que s'ha saltat la convocatòria judicial. Les autoritats van registrar dilluns les cases d'alguns dels principals líders del moviment de protesta, i els va incautar diners i ordinadors, entre d'altres coses. Entre els líders que han anat a declarar davant el Comitè d'Instrucció hi ha Ilia Yashin, Kséniya Sobchak i Alexei Navalni.

La marxa agrupa tant simpatitzants d'esquerres com de dretes, units tots pel seu rebuig a Putin i al partit oficialista Rússia Unida. La manifestació s'ha dividit en dues columnes segons les seves preferències polítiques.

Udaltsov encapçala la columna de l'esquerra, que avança sota el tema: "Pau a les cabanyes, guerra als palaus" i reuneix activistes del Front d'Esquerres i representants dels científics i els estudiants.

La columna de la dreta, encapçalada pel moviment 'Solidaritat', acull també el 'Moviment civil unit', 'Defensa ecològica' i els ultranacionalistes, que porten banderes imperials russes.

Els opositors surten als carrers sense témer la pol·lèmica llei, feta a mida de la protesta i en vigor des de diumenge. El míting que tancarà la manifestació ha d'acabar a les 18:00 i el nombre de participants no poden superar els 50.000, sota pena de multa. Amb la nova llei, la sanció pot arribar als 8.000 euros per persona.

stats