L'oposició manté la incertesa sobre la seva participació a les eleccions de Veneçuela

El Consell Nacional Electoral estableix la data de les eleccions el 22 d'abril

Les eleccions presidencials a Veneçuela se celebraran el 22 d'abril de 2018, tot i que encara no se sap oficialment si els partits que formen la coalició opositora a Veneçuela, la Taula de la Unitat Democràtica (MUD), hi participaran. La MUD denuncia que el govern de Nicolás Maduro ha avançat els comicis, que s'havien de celebrar a finals d'any, per impedir-li organitzar-se, escollir un candidat de consens entre els diferents sectors opositors i arribar a les eleccions amb garanties. 

El Consell Nacional Electoral ha fixat la data dels comicis, encara que govern i oposició no s'han posat d'acord sobre les garanties de la consulta, després d'una ronda de negociacions a la República Dominicana. El president dominicà, Danilo Medina, que actuava com a mediador, ha declarat que el procés està "ajornat indefinidament".

L'oposició, que en la seva majoria no es va presentar a les eleccions municipals del desembre del 2017 i va denunciar el frau de les regionals d'octubre, exigeix garanties de transparència. El Consell Nacional Electoral ha acceptat la presència d'observadors internacionals de les Nacions Unides i 15 auditories dels resultats per tal que els veneçolans puguin "exercir la seva sobirania i expressin la seva voluntat".

El chavisme va forçar l'avançament de les eleccions abans del 30 d'abril per evitar que la seva majoria al Consell Nacional Electoral pogués ser alterada. La presidenta del consell, Tibisay Lucena, ha recordat que l'organisme feia dies que analitzava la data i "treballava en diferents escenaris". També ha puntualitzat que el registre electoral s'obrirà el 20 de febrer. Les candidatures es presentaran en primera instància per internet, entre el 24 i el 26 de febrer, i la campanya electoral arrencarà el 2 d'abril. 

Més continguts de