VENEÇUELA

L’oposició a Veneçuela es nega a abandonar el Palau Legislatiu

El govern anuncia que instal·larà la nova Assemblea Nacional Constituent a l’edifici en 72 hores

Amb les restes de la celebració oficialista de diumenge encara als voltants de l’edifici, els diputats de l’oposició van arribar a primera hora de dilluns al Palau Legislatiu per exercir les seves funcions com a encara representants de l’Assemblea Nacional.

L’acció va desafiar les amenaces del president Maduro, que després de conèixer els resultats de les eleccions per a la nova Assemblea Nacional va assegurar: “Alguns acabaran en una cel·la, sota el comandament de la justícia. Caldrà aixecar la immunitat parlamentària a qui calgui aixecar-l’hi”. Segons el Consell Nacional Electoral, 8,1 milions de persones van votar per la Constituent, el 41,53% del cens.

Els diputats de l’oposició, que no es van presentar a les eleccions impulsades per Maduro, van fer pinya contra el govern. Després de dues hores de reunió, els parlamentaris van llegir un comunicat a les portes de l’hemicicle central. Julio Borges, president de l’actual Assemblea Nacional, va ratificar que continuaran amb les sessions setmanals i que treballaran per a una “solució democràtica” davant de la crisi i la Constituent. “Ratifiquem que el poble compta amb el Parlament i els seus diputats. Seguim lluitant perquè no tenim por. Estem més determinats i a prop de construir la solució democràtica a Veneçuela. El Parlament va ser escollit per 14 milions d’habitants i seguirà amb les sessions: continuarem treballant normalment”, va dir.

L’oposició va denunciar que hi va haver frau a les eleccions i que, segons les seves xifres, només un total de dos milions d’electors van votar diumenge passat (un 12% del cens). “El poble no va sortir a votar, però el règim sí que va sortir a assassinar”, va afirmar la diputada María Corina Machado amb relació amb els 15 morts reportats extraoficialment, dels quals el ministeri públic en confirma 10.

Les pròximes 72 hores, els diputats electes a les eleccions del règim seran acreditats pel Consell Nacional Electoral i nomenats pel president Maduro a l’Assemblea Nacional.

Diosdado Cabello, el vicepresident del partit oficialista, va advertir ahir que els nous diputats s’instal·laran aquesta mateixa setmana al Palau Legislatiu. “L’Assemblea Constituent ja és un fet: s’instal·larà en un lapse de 72 hores. El temps a nosaltres no ens afecta. Jo crec que són uns altres els que es preocuparan quan s’instal·li l’Assemblea Nacional Constituent. Aquell dia anirem cap aquí [Palau Legislatiu] amb el quadre de Bolívar i de Chávez”, va afegir.

Una altra de les accions que s’esperen és la destitució -i possible detenció- de Luisa Ortega, fiscal general del Ministeri Públic, que va denunciar que la Constituent no complia amb les lleis establertes.