Publicitat
Publicitat

Bielorússia

Tensió a l'última dictadura d'Europa

Lukaixenko atribueix l'atemptat del metro de Minsk a un complot per desestabilitzar el país

El balanç de morts s'eleva a onze. El règim apunta a la mà estrangera, l'argument amb què ha reprimit l'oposició

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, atribueix explosió d'ahir al metro de Minsk, que va causar onze morts i un centenar de ferits, a un intent de desestabilitzar el país. El dictador va assegurar que l'atemptat d'ahir "podria ser un regal de l'estranger". La policia de la capital està en alerta màxima.

L'explosió va arrasar l'estació de metro Oktiabrskàia, a uns 100 metres de l'oficina presidencial i la residència de Lukaixenko, minuts abans de les sis de la tarda, en plena hora punta. L'estació, que enllaça dues línies de metro, és una de les més concorregudes de la capital. Per la gravetat dels danys, les primeres investigacions apuntaven que l'explosiu podia contenir metralla.

En declaracions a la televisió, Lukaixenko va dir que l'explosió pretenia soscavar "la pau i l'estabilitat" i va insinuar que es podria tractar d'un atac estranger, que va vincular amb l'explosió en un concert el dia de la independència de 2008, que va ferir mig centenar de persones. El crim mai no va ser resolt. "Potser són anelles d'una sola cadena: hem de saber qui guanya amb això", va apuntar l'home que ocupa el poder a Bielorússia des de 1994 i que va renovar el mandat el desembre passat després d'unes eleccions que no van ser reconegudes pels observadors internacionals.

Les protestes de l'oposició (a la qual el règim acusa d'estar finançada per Occident) pel frau electoral van ser fortament reprimides i molts activistes continuen empresonats. La UE i els Estats Units van imposar des d'aleshores una prohibició de viatjar a Lukaixenko i el seu entorn.


Etiquetes

Més continguts de