Macron clama des d'Atenes per una Europa més sobirana

El president francès es manté en la seva determinació de refundar la UE

El president francès, Emmanuel Macron, va demanar dijous en un discurs des d'Atenes una "refundació" d'Europa que faci de la UE un espai veritablement sobirà, democràtic i solidari, en el qual ciutadans i estats estiguin a la mateixa altura i les decisions no es prenguin a porta tancada en institucions informals.

Macron i el seu amfitrió, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, van triar el turó de Pnyx -simbòlic per ser el lloc on es reunia l'assemblea de l'Atenes clàssica- com a escenari per demanar el llançament d'aquesta nova Europa. "Aquí la ciutat d'Atenes va construir la seva sobirania popular", va dir Macron en el seu discurs; "Aquí es va prendre el risc de confiar al poble el seu destí", d'arribar a la conclusió "que la majoria és millor que la minoria" a l'hora de prendre decisions.

El president francès va afegir que "la sobirania, la democràcia i la confiança estan en perill", i va sostenir que la crisi de Grècia "és un fracàs d'Europa", un fracàs del qual s'ha d'aprendre. "Vull que col·lectivament busquem la força per refundar Europa. L'ambició dels inicis, dels fundadors que van crear aquest espai de prosperitat", va dir.

L'inquilí de l'Elisi considera que l'única opció per a la supervivència de la Unió,"és refundar Europa" de manera crítica, perquè no triomfin "els que la detesten", i avançar cap a una "sobirania europea", que protegeixi les nacions de problemes com el canvi climàtic, la immigració, el terrorisme i les crisis. L'objectiu: ser una potència econòmica.

El president francès va reconèixer que la UE va cometre errors durant la crisi econòmica i que "el poble grec va pagar-los" amb el resultat de la pèrdua "de la cohesió social en el si d'Europa". Per canviar de rumb, Macron està determinat a presentar un projecte que defensi "la convergència social i fiscal" a la UE, i que advocarà per "un govern fort que ens farà sobirans: un responsable executiu, un pressupost i un veritable Parlament Europeu". També va dir que no vol que aquesta refundació "es negociï a porta tancada, a les fosques, a París, Berlín o Brussel·les", i va proposar que els seus principis s'acordin en els mesos que resten fins a final de l'any i que a principis del següent es realitzin referèndums en cadascun dels països.

Tsipras, per la seva banda, va donar suport a aquestes idees i va posar èmfasi en la necessitat de promoure el diàleg per a una nova política democràtica i solidària. El grec considera que la recent crisi ha eliminat els valors fundadors d'Europa, i ha desplaçat la presa de decisions a "institucions informals", que operen a porta tancada i "no són responsables davant els ciutadans". Tsipras va instar també a dissenyar una Europa veritablement sobirana, en la qual l'eurozona passi de ser una mera "zona de cooperació econòmica reforçada a una zona de solidaritat reforçada".

Macron, que es troba de visita oficial durant dos dies a Grècia acompanyat de la seva dona, Brigitte, i una nodrida delegació d'empresaris francesos, també s'ha reunit amb el seu homòleg grec, Prokopis Pavlópulos.

La policia va desplegar un enorme dispositiu de seguretat amb més de 2.000 policies que van blindar Atenes davant possibles amenaces, i els agents van intervenir per dissoldre una protesta organitzada pel partit Unitat Popular, sorgit de la dissidència de Syriza, al carrer que condueix fins a l'Acròpolis .

En la jornada de divendres l'agenda del president francès se centrarà en l'economia, ja que són nombroses les empreses gales interessades en sectors estratègics de Grècia, especialment en les eventuals privatitzacions de diverses empreses públiques.