Macron rep a París l'ex primer ministre libanès

Hariri assegurà que tornarà al seu país dimecres que ve

El president de França, Emmanuel Macron, ha rebut avui al Palau de l'Elisi el primer ministre dimissionari libanès, Saad Hariri, que s'estava a l'Aràbia Saudita des que el dia 4 va anunciar que abandonava el càrrec per amenaces de sectors xiïtes


La visita de Hariri respon a la invitació que Macron li va fer la setmana passada, en mig dels rumors de si realment s'estava a Riad per voluntat pròpia i amagant-se dels seus enemics, com ell mateix insistia a dir, o en realitat estava detingut per les autoritats saudites. 

Catifa vermella per al retornLa d'avui no era una invitació a l'exili i, en la seva primera compareixença pública des que va dimitir, Hariri ha deixat clar que pretén tornar "els pròxims dies" i ser present a la celebració el dia 22 de la festa de la independència nacional. "Allà faré saber la meva postura sobre tots els temes després reunir-me amb el president de la República, el general Michel Aoun", ha dit al final de la reunió i d'un dinar que, segons l'Elisi, ha estat amistós i familiar.

Hariri ha arribat acompanyat de la seva dona i del seu fill gran, però no dels dos petits, que s'han quedat a Riad. El libanès ha agraït el gest del francès. "Ha fet gala d'una amistat indestructible i no ho oblidaré mai", ha afegit en una breu declaració en què també ha afirmat que "França ha tornat a demostrar la grandesa del seu paper en el món i a la regió". La mediació francesa, malgrat tot, no ha estat exempta de polèmica. El govern iranià va acusar aquest divendres França de tenir una "visió partidista i esbiaixada" de la situació al Pròxim Orient, que al seu parer pot alimentar els conflictes regionals.