Malta es farà càrrec dels 54 rescatats al Mediterrani per una ONG italiana

Els nàufrags porten quatre dies al mar en unes condicions molt precàries

El Mediterrani central torna a ser el tauler d'escacs en la gestió dels rescats. Fa dos dies que 54 persones esperen poder atracar en un port segur, després de passar tres dies embarcats en una pastera sense aliments i amb tan poca aigua que les ha deixat en un estat de salut fràgil. L'ONG italiana Mediterranea els va veure a la deriva dalt d'una barca improvisada en aigües internacionals davant les costes de Líbia quan ja no podien més i han passat una nit més al mig del mar esperant que Malta i Itàlia negociessin qui se'n feia càrrec. Entre els rescatats hi ha quatre criatures, 11 dones i 39 homes que han hagut de rebre atenció mèdica al mateix vaixell de l'entitat humanitària que els ha recollit del mar. Una de les dones està embarassada de vuit mesos.

Des del moment del rescat, els responsables de l'organització italiana han reclamat un port pròxim al punt d'on són, a un centenar de quilòmetres de l'illa de Malta i a una desena de la italiana de Lampedusa. No obstant aquestes coordenades, el govern italià ha tornat a denegar l'entrada de nàufrags a les seves aigües territorials i després de negociacions amb els veïns maltesos s'ha acordat que el vaixell de rescat, un veler batejat com a 'Alex', posi rumb cap a La Valletta, la capital de Malta, i a canvi Roma acceptarà 55 immigrants més que ara són a l'illa.

"Aquest acord no afecta la situació en què es va dur a terme aquesta operació i en la qual Malta no té cap responsabilitat legal, sinó que forma part d'una iniciativa que promou l'esperit europeu de cooperació i bona voluntat entre Malta i Itàlia", indica en un comunicat el govern maltès. 

Però l'entesa diplomàtica als despatxos es fa complicada de complir sobre el terreny, adverteix Mediterranea, que ha insistit en les dificultats de fer una travessa tan llarga amb un veler com el seu, i més tenint en compte les condicions físiques i psicològiques amb què es troben les 54 persones rescatades. Amb tot, l'ONG afirma que està disposada a facilitar el trasllat dels immigrants i insta les autoritats malteses a enviar vaixells per facilitar-ne el trasllat, que finalment farà una embarcació de les Forces Armades de Malta.

El periple de l''Alex' i els seus passatgers podria haver tingut un final molt abans perquè, segons ha explicat el seu director, Oscar Camps, l'ONG Open Arms va oferir dijous a les sis de la tarda el seu vaixell –més gran i preparat que el petit veler– per dur a Malta els nàufrags, però el govern va rebutjar que atraqués al seu territori per "motius polítics". Els badalonins van donar una primera assistència mèdica a les persones que hi havia a bord, entre les quals "supervivents del bombardeig del centre de detenció de Líbia" i, tot i que va preguntar a les autoritats espanyoles si podien pujar-les a bord, no els van fer cas.

A l'altra banda del mar, a Itàlia, el ministre de l'Interior, el xenòfob Matteo Salvini, ha amenaçat l'ONG italiana que no intenti arribar a les costes del seu país i es dirigeixi cap a Malta perquè si no ho fes cometria "desobediència". En la retina, el vicepresident manté viu el cas de la capitana alemanya del 'Sea Watch', Carola Rackete, que va quedar finalment en llibertat després que la policia la detingués tot just atracar el seu vaixell de rescat al port de Lampedusa sense esperar l'autorització i ignorant les ordres dels agents.

La capitana del ‘Sea Watch’ queda en llibertat