Internacional 03/05/2018

La Manada xilena encara no ha sigut identificada

Commoció a Xile per la violació d’una dona per 5 suposats aficionats d’un famós club de futbol

Meritxell Freixas
3 min
Manifestació a Xile durant el dia de la dona del 2018.

Santiago de XileJust quan la polèmica sentència de la justícia espanyola sobre cas de la Manada arribava a les principals cadenes i diaris de Xile, omplint debats i tertúlies de tots els matinals, un cas molt similar ha consternat el país sud-americà. Una dona de 28 anys va ser violada diumenge passat per un grup d’homes aficionats d’un dels equips de futbol més populars del país, la Universitat de Xile, després d’un partit que el club va jugar contra la Universitat de Concepción.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la denúncia de la noia, cap a les 9 del vespre, cinc individus la van abordar prop de l’Estadi Nacional de Santiago, on s’havia jugat el partit, i la van portar fins a un parc proper a la zona amenaçant-la amb un ganivet. Allà tres d’ells la van violar i li van robar les pertinences, entre les quals el mòbil. La jove va deambular per la ciutat fins a la matinada, quan va aconseguir arribar a casa i explicar-ho a la seva parella, que la va acompanyar a un centre mèdic per sotmetre’s a un reconeixement de lesions. L’examen va confirmar la violació.

Els agressors, en aquest cas, encara no han sigut identificats. Però la policia xilena ha posat en marxa la cerca recollint testimonis i imatges de les càmeres de seguretat del metro i d’una gasolinera de la zona.

La notícia ha sacsejat profundament el país en un moment en què han sortit a la llum diverses denúncies d’assetjament sexual a diverses actrius per part de personatges de renom de la indústria audiovisual xilena, un cas que ja es coneix com el “Weinstein xilè”.

Augment de les denúncies

Segons l’advocada i portaveu de la Xarxa Xilena contra la Violència cap a les Dones, Lorena Astudillo, “tant en la violació múltiple de Xile com en la d’Espanya el pes de la prova recau en la dona, que és qui haurà de demostrar que ha sigut violada”. La jurista recorda casos dels últims anys que compara amb la sentència de la Manada. “El 2012 la Gabriela [Marín] es va suïcidar perquè els seus agressors van quedar en llibertat. Ella havia fet la denúncia i fins i tot els havia identificat”, diu.

El 2017 la policia d’investigacions xilena va rebre 4.290 denuncies per abús sexual, un 7,8% més que el 2016. Una pujada que, per a Astudillo, es deu més a un augment de denúncies que no pas de casos: “Avui ens sorprenen i ens fan mal uns fets que no són nous i que ens haurien d’haver fet mal sempre”.

La víctima de la Manada xilena encara continua ingressada i en estat de xoc i, per tant, no ha declarat a la policia. La fiscal del cas, Mizti Henríquez, va voler protegir la víctima: “Entenem que el cas ha provocat molt d'impacte, però ella i la seva família han rebut moltes trucades i ara necessiten tranquil·litat”.

L’equip de futbol del qual suposadament eren seguidors els agressors van expressar amb contundència la seva condemna: “No tolerarem que covards d’aquesta mena vesteixin la nostra samarreta. Si de veritat són aficionats de la U [com es coneix l’equip], han de saber que els trobarem”. Socis i simpatitzants van demanar a la noia “perdó en nom de tots els seguidors”. La comissió de gènere d’una agrupació de seguidors del mateix equip, alhora, va denunciar “la cultura de la violació” instal·lada dins el món del futbol en general i de la seva afició en particular: “Volem viure la U amb la confiança que tornarem a casa”.

stats