Manifestants ucraïnesos posen un vàter daurat al pedestal de l'estàtua de Lenin

L'acció fa al·lusió a una llegenda urbana segons la qual el president Ianukóvitx té un vàter d'or a la residència oficial

Un grup d'opositors ucraïnesos ha col·locat aquest dilluns un vàter de color daurat sobre el pedestal on s'aixecava l'estàtua de Lenin, que va ser derrocada pels manifestants el passat 7 de desembre a Kíev.

L'acció s'interpreta com una al·lusió a la llegenda que apunta que el president del país, Víktor Ianukóvitx, té un vàter d'or a la seva residència de Mezhigorie. Pels activistes, la nova estàtua simbolitza "els crims del règim, la corrupció i el luxe injustificats".

La figura del líder soviètic va ser destrossada a cops de martell després de ser derrocada. El cap i els braços van desaparèixer mentre que algunes peces van ser venudes per internet.


Empat entre Ianukóvitx i Klitsxkó

Les protestes van començar el 21 de novembre després que Ianukóvitx renunciés a la signatura d'un Acord d'Associació amb la Unió Europea. Després de dos mesos de violència i dels violents enfrontaments entre manifestants i la policia, el govern ucraïnès va dimitir en bloc la setmana passada, però els opositors exigeixen l'avançament de les eleccions presidencials.

Un sondeig fet públic aquest dilluns apunta que el president Ianukóvitx i el dirigent opositor Vitali Klitsxkó estan gairebé empatats en la intenció de vot dels ucraïnesos.