Internacional 05/12/2017

El Marroc jutja una activista andalusa que ajuda els immigrants

La policia acusa Helena Maleno de pertànyer a la "màfia del tràfic de persones"

P.j. Armengou
2 min
Helena Maleno Garzón, en una fotografia d’arxiu.

BarcelonaL’andalusa Helena Maleno Garzón, periodista i activista pels drets dels immigrants a la frontera sud espanyola, va ser cridada a declarar ahir per un tribunal del Marroc acusada de formar part d’una “màfia criminal de tràfic de persones”. L’expedient relaciona Maleno amb aquestes organitzacions per les seves trucades a Salvament Marítim quan hi ha pasteres en perill amb immigrants a bord.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la policia marroquina, les trucades de Maleno Garzón podrien tenir per objectiu “assegurar l’entrada d’immigrants en territori espanyol”. A més, les autoritats d’aquell país sospiten que l’activista tindria vincles directes amb les màfies i els immigrants en ruta cap a Europa. Amb intenció d’aclarir-ho, la policia marroquina ha demanat nova documentació a Espanya que, segons ells, provaria la implicació de l’activista en les màfies. Concretament, el Marroc demana el registre de trucades de Maleno a Salvament Marítim i una còpia de les actuacions de la policia espanyola en aquest cas.

L’ONG de Maleno Garzón, Caminando Fronteras, porta més d’una dècada donant suport als immigrants i és una de les entitats més actives a l’hora de denunciar la vulneració dels seus drets i sensibilitzar sobre la seva situació. Ahir a través d’un missatge en vídeo difòs a Twitter, Maleno va defensar la seva feina i es va declarar innocent: “Estic tranquil·la perquè sé que l’únic que he fet és defensar el dret a la vida de les persones que transiten per les fronteres”. En el missatge, Maleno va anunciar també que acudiria al jutjat a defensar-se.

Criminalització de l’ajuda humanitària

Setanta col·lectius i plataformes van firmar dilluns un manifest per defensar Maleno Garzón i per recordar que, amb aquesta imputació, “està en joc l’estat social, l’estat de dret, la mateixa democràcia i amb ella la llibertat i tots els drets més fonamentals dels pobles, especialment d’aquells que exerceixen el seu dret a defensar els drets”. En els últims anys, ONGs com Proactiva Open Arms han estat imputades per la seva tasca humanitària. Les organitzacions consideren que aquestes acusacions busquen criminalitzar i intimidar les ONG perquè deixin d’actuar.

stats