29/09/2015

Marwan Bishara: “Putin busca expandir el seu poder, més que la pau a Síria”

2 min
L’analista Marwan Bishara va visitar Barcelona per participar en una jornada del IEMed i el Centre d’Estudis  d’Al- Jazira.

BarcelonaMarwan Bishara, analista polític sènior de la cadena Al-Jazira, lamenta el fracàs de la comunitat internacional a Síria. Acusa els EUA d’indiferència i Rússia d’actuar només per expandir el putinisme.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per què els grans poders canvien ara d’estratègia a Síria?

Després de quatre anys de guerra a Síria queda clar que tothom -els sirians, les potències regionals com l’Iran, Turquia i l’Aràbia Saudita, i els EUA i Europa- ha fracassat a Síria. De fet, podríem dir que tots ells han contribuït a l’escalada de tensió en aquest país. La indiferència americana i la decisió del president Obama de no posar el focus diplomàtic o militar a Síria han deixat un buit estratègic que els russos han decidit ocupar.

Amb quin objectiu?

No ho tinc clar del tot, però sembla que l’opció menys dolenta és fer de pont entre els EUA i l’Iran i preservar així el règim sirià, amb el compromís d’anar fent fora del poder, gradualment, el president Baixar al-Assad.

Però els EUA han mantingut sempre que Al-Assad ha d’abandonar el poder...

Quan el president dels EUA ho diu, s’entén que és una declaració estratègica, no un desig personal. Però els EUA no han fet res per fer realitat aquesta declaració. De fet, el que fan els EUA i Rússia és lluitar contra l’Estat Islàmic i preservar Al-Assad.

Al-Assad és part de la solució, doncs?

Els russos fa temps que diuen que una sortida d’Al-Assad ha de ser al final del procés, ja que si marxa al principi Síria es col·lapsa. Però per a l’oposició siriana una sortida que no sigui immediata és inacceptable.

I per als EUA?

Els EUA i Europa estan canviant i accepten la fórmula pont dels russos que Al-Assad es quedi un temps limitat amb funcions purament protocol·làries i que el poder l’assumeixi un Consell Presidencial. Però ara com ara ni Al-Assad ni, com deia, l’oposició siriana ho acceptaran.

¿Anem cap a una resolució del conflicte sirià liderada per Rússia?

Esperem que els EUA i Rússia es posin d’acord. Però els precedents de com ha actuat Putin a Ucraïna o Egipte mostren fins a quin punt li agrada crear petits Putins. Ho ha fet a Síria, el Kazakhstan, l’Uzbekistan i Hongria, en lloc de liderar un procés diplomàtic responsable amb els EUA. Putin busca expandir el seu poder, el putinisme, més que l’estabilitat o la pau a Síria.

Dues grans potències jugant al tauler de Síria... ¿Això és una nova Guerra Freda?

La Guerra Freda confrontava dues visions del món, i ara Putin no en té cap. És una potència nuclear agressiva amb gas i petroli i residus de les forces militars de la Guerra Freda. És un poder regional, i per això actua a Ucraïna, però els intents russos d’actuar globalment són gairebé ridículs. La Xina o Europa tenen coses a oferir al món, però Rússia? No té res per donar.

stats