CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Internacional 03/12/2010

'The Economist' creu que la victòria de Mas "beneficiarà" el PP espanyol

El rotatiu considera que les eleccions catalanes podrien marcar l'inici "d'un canvi en la política espanyola", especialment per la victòria de CiU i per l'augment del suport al PP a Catalunya

Acn
2 min

LondresLa victòria de CiU a les eleccions catalanes de diumenge "facilita el camí" per a un possible pacte entre el PP i la formació nacionalista a Madrid, segons el setmanari britànic The Economist. El rotatiu assegura que els diputats de CiU podrien votar a favor d'un govern del PP en minoria a Madrid "a canvi del suport del PP a Barcelona". "Les possibilitats d'un govern conservador estable a Espanya han crescut clarament", assegura l'article. The Economist defineix Artur Mas com un "sobiranista" que podria "xocar" amb la "mentalitat centrista del PP", però afegeix que els de Mariano Rajoy "cedeixen en matèria d'autogovern quan la conveniència política ho requereix".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'article del The EconomistThe Economist assegura que la derrota del president José Luis Rodríguez Zapatero a les properes eleccions generals del 2012 és molt probable, i que el PSOE tindrà "resultats dolents" als comicis locals i de les comunitats autònomes d'aquest maig. El rotatiu considera que les eleccions catalanes podrien marcar l'inici "d'un canvi en la política espanyola", especialment per la victòria de CiU i per l'augment del suport al PP a Catalunya.

L'article del setmanari econòmic britànic també analitza els resultats de les eleccions catalanes des d'una òptica interna, i conclou que la sentència de l'Estatut ha "incrementat les passions" nacionalistes. "Hi ha una clara majoria de sobiranistes i separatistes al parlament català", defensa The Economist, que, amb tot, assegura que "només un de cada deu votants va donar suport a un partit obertament independentista el 28-N".

The Economist diu que el proper president de la Generalitat, Artur Mas, té una "clara actitud per aconseguir més poders de Madrid, però sense demanar la completa independència". Segons el rotatiu, les eleccions a Catalunya mostren que "els catalans volen més control sobre els seus propis assumptes". El rotatiu argumenta que "els problemes econòmics d'Espanya i les aspiracions nacionals catalanes estan molt relacionats". Segons el setmanari, les "tradicionals" reivindicacions de més poders econòmics per a Catalunya han augmentat amb la crisi, ja que els catalans "pateixen a casa", mentre "donen suport amb els seus impostos" a d'altres comunitats de l'Estat. The Economist conclou amb una crítica a Zapatero, a qui acusa d'haver agreujat les relacions entre Catalunya i Espanya. "Zapatero va arribar al poder amb el compromís de reduir les històriques tensions entre Madrid i Barcelona. Podria marxar havent fet tot el contrari", assegura.

stats