Publicitat
Publicitat

Màxima alerta als Estats Units davant la difusió d'un informe sobre tortures als interrogatoris de la CIA

El Pentàgon i el Departament d'Estat reforcen la seguretat a les instal·lacions militars i diplomàtiques nord-americanes d'arreu del món. El document explica l'ús de tècniques com l'asfíxia simulada

El Pentàgon i el Departament d'Estat dels Estats Units han reforçat la seguretat a les seves instal·lacions d'arreu del món davant la divulgació d'un informe sobre pràctiques de tortura en interrogatoris de la CIA a sospitosos de terrorisme.El Comitè d'Intel·ligència del Senat publicarà aquest dimarts un informe sobre l'interrogatori a sospitosos i membres d'Al-Qaida retinguts en instal·lacions secretes a Europa i Àsia en els vuit anys posteriors als atacs terroristes de l'11 de setembre de 2001 a Estats Units.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha assegurat que el Govern de Barack Obama dóna suport "rotundament" la divulgació d'aquest informe desclassificat, en què el Comitè d'Intel·ligència del Senat treballa des de 2009. "L'Administració porta mesos preparant-se per la publicació d'aquest informe. Hi ha indicis que la divulgació de l'informe podria portar a un major risc per a les instal·lacions i personal nord-americans a tot el món", va dir Earnest en la roda de premsa de dilluns. "Per això, l'Administració ha fet els passos prudents per assegurar-se que s'implementen les precaucions adequades de seguretat en les instal·lacions nord-americanes", ha afegit el portaveu.

El Pentàgon va emetre divendres passat una directriu als comandants militars a tot el món perquè estiguin en alerta especial per la publicació de l'informe, ha dit avui el portaveu del Departament de Defensa, el coronel de l'Exèrcit Steve Warren. "Certament hi ha una possibilitat que la publicació d'aquest informe pugui provocar agitació i, per tant, l'Estat Major Conjunt ha ordenat als comandants combatents que prenguin les mesures adequades de protecció de les forces", ha assenyalat Warren.

En el mateix sentit, el Departament d'Estat va instruir dijous als caps de les missions diplomàtiques a tot el món "a revisar la seguretat de la seva missió abans de la publicació de l'informe", ha afirmat la portaveu de la diplomàcia nord-americana, Jen Psaki. El president del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra Baixa, el republicà Mike Rogers, va pronosticar aquest diumenge que la publicació de l'informe del comitè del Senat causarà "violència i morts" a l'estranger.

Resum desclassificat

El Comitè d'Intel·ligència del Senat va decidir l'abril passat desclassificar un sumari de 480 pàgines de l'informe de 6.200 pàgines, recopilat pels demòcrates d'aquest comitè. Segons fonts familiaritzades amb l'informe citades pel diari "The Washington Post", el document conclou que l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) va exagerar davant el Congrés i el Departament de Justícia la utilitat de tècniques com l'ofegament simulat.

La CIA ha defensat el seu passat i, al començament d'aquest any, va acusar membres dels equips dels senadors d'accedir a informació de manera il·legal, mentre que el Comitè, presidit per la demòcrata Dianne Feinstein, va acusar l'agència d'intel·ligència d'espiar-los.

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va telefonar la setmana passada Feinstein per demanar-li decidir quan divulgar l'informe tenint en compte "les implicacions en la política exterior" dels EUA, el combat contra l'Estat Islàmic (EI) o la seguretat els nord-americans segrestats al món, va explicar Psaki.

Més continguts de