La UE en crisi
Internacional 02/12/2011

Merkel: "L'eurozona camina cap a la unificació fiscal"

La cancellera alemanya defensa la reforma dels tractats europeus i la independència del Banc Central Europeu i rebutja els eurobons. La seva intervenció complerta el discurs de Sarkozy per avançar en l'Europa de dues velocitats a la cimera del 6 i 8 de desembre

Ara
2 min

BarcelonaEl projecte de la cancellera Merkel per a Europa és una unió fiscal en què les institucions europees puguin sancionar els excessos pressupostaris dels països membres. Ho ha explicat aquest divendres en un discurs al Parlament federal (Bundestag). També ha reiterat el seu rebuig davant els eurobons i ha assegurat que "els qui els reclamen no han entès la crisi". Ha insistit que la sortida a la crisi econòmica trigarà anys i que requereix canvis als tractats europeus. Merkel ha explicat que "ja s'està treballant en la unificació fiscal", però ha reconegut que el procés serà llarg.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cancellera defensa la independència del Banc Central Europeu: "La seva funció és preservar l'estabilitat monetària, és diferent de la dels bancs centrals dels Estats Units o la Gran Bretanya", ha destacat.

El discurs completa el que va avançar dijous el president francès Nicolas Sarkozy sobre la refundació de la UE. Els dos discursos són el resultat de l'acord entre els dos mandataris per impulsar reformes a la UE amb l'objectiu de "garantir el futur d'Europa", sobre la base d'un nou tractat europeu que imposi disciplina financera.

El nou tractat europeu l'haurien d'aprovar els 27 estats membres (10 dels quals no pertanyen a l'euro) i plantejaria una Europa a dues velocitats, amb un nucli dur encapçalat per França i Alemanya per assegurar "l'estabilitat".

Aquest divendres, Sarkozy s'ha de reunir amb el primer ministre britànic, David Cameron, a París. Tot i que el Regne Unit no forma part de l'eurozona, Londres no vol quedar al marge del nucli dur de la UE.

Dilluns, Merkel viatjarà a París per concretar amb Sarkozy els acords que presentaran a la cimera de la UE dels dies 8 i 9 de desembre.

stats