EUROPA
Internacional 20/01/2016

Merkel, en qüestió també entre els seus

Un grup de diputats de la coalició CDU/CSU insten la cancellera a fer un canvi de rumb en la política de refugiats

Isaac Lluch
3 min
Merkel, en qüestió també entre els seus

MunicCreix la pressió perquè Angela Merkel faci menys poroses les fronteres del seu país per als refugiats. La cancellera alemanya va rebre ahir un correu urgent de la seva pròpia facció que la instava a canviar immediatament la seva política de portes obertes amb els sol·licitants d’asil. Més d’un milió de nouvinguts van entrar a Alemanya l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quaranta-quatre diputats de la unió que formen al Bundestag (cambra baixa) els democratacristians de la CDU, de la mateixa Merkel, i els socialcristians bavaresos de la CSU van firmar una carta molt crítica que espera tenir una resposta de la cancellera en un termini d’una setmana. “Som davant una sobreexigència del nostre país. Per això mantenim que és urgentment necessari un canvi en l’actual praxi migratòria i tornar a aplicar estrictament la normativa vigent”, es diu a la carta en relació al compliment de la Convenció de Dublín, segons el qual els refugiats han de demanar asil al primer estat membre de la UE al qual arriben.

Els promotors de la missiva asseguren que, tot i que hi ha una quarantena de firmes -se n’esperaven més-, tenen el suport d’aproximadament un terç dels 310 parlamentaris de la CDU/CSU a Berlín. Aquí es compta que només tres dels 56 membres de la CSU van posar-hi la seva firma, perquè la formació bavaresa ja es va pronunciar en un seminari del partit a favor de “fer tornar els refugiats de manera més decidida a la frontera austro-alemanya”.

Per la seva banda, el govern austríac ha convocat per avui una cimera sobre política d’asil per debatre l’opció de posar un topall a la xifra de refugiats i parlar d’expulsions, de zones d’espera per als sol·licitants d’asil i de millorar la protecció de la frontera amb Eslovènia.

La pressió a Merkel arriba, a més, per primer cop, des d’un ministre federal de la seva pròpia facció. Alexander Dobrindt, titular de Transport i pes pesant de la CSU, va exigir també a la cancellera que activi un pla B. “Ens hem de preparar per a la situació en què no podrem evitar tancar fronteres. Ho hem de parlar urgentment amb altres països que estan situats en la ruta dels refugiats”, va assegurar Dobrindt al diari Münchner Merkur, i va recriminar a Merkel que “ja no n’hi ha prou mostrant una cara amistosa al món”. La tesi de la cancellera que el tancament de fronteres faria fracassar Europa és “correcte al revés”, va apuntar el ministre: “No tancar fronteres, continuar com fins ara, faria subjugar Europa”.

La cancellera, avui a Baviera

Merkel assistirà avui a una trobada de la CSU a Kreuth, Baviera, on rebrà a més una carta firmada per 30 diputats regionals d’aquest partit. “Alemanya no pot resistir més de 200.000 immigrants per any, siguin refugiats de guerra o sol·licitants d’asil. Tenim la por que, sense una restricció, el 2016 vindran força més refugiats que el 2015”, escriuen els parlamentaris bavaresos.

Diversos defensors de la política de Merkel van afanyar-se a sortir al pas de la carta crítica amb ella. El ministre alemany d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, va recordar al seu col·lega de gabinet Dobrindt que la crisi de refugiats no es resol “de la nit al dia”, ni tampoc tancant fronteres.

En una reunió de la cúpula de la CDU que va tenir lloc dilluns diversos pesos pesants van atacar els detractors de Merkel. “És hora de tancar la boca”, va arribar a dir la vicepresidenta del partit, Julia Klöckner, que també és candidata a governar Renània-Palatinat després de les eleccions del març. “Qui critica sovint el rumb de Merkel amenaça l’èxit de la CDU en pròxims comicis”, va raonar Klöckner. La tensió interna és evident.

Dos mesos per salvar l’acord de Schengen

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va alertar ahir els estats de la UE que són els últims responsables de complir a la pràctica els acords per aturar el flux migratori, inclòs el reforçament de les fronteres exteriors, per evitar greus conseqüències com el “col·lapse de l’acord de Schengen”, el que regula la lliure circulació de persones. “Tenim dos mesos per posar sota control la situació. La cimera del març serà l’última oportunitat per veure si l’estratègia funciona”, va assegurar Donald Tusk en una compareixença al Parlament Europeu.

stats