Merkel reitera que es troba “bé” i que vol acabar el mandat

“Entenc que em pregunteu per la meva salut, però estic bé”, respon la cancellera als periodistes

“Em trobo bé, em trobo bé”. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va insistir ahir que, malgrat els episodis de tremolors que ha patit en públic les últimes setmanes, es troba bé de salut i que està totalment convençuda d’estar capacitada per completar el seu mandat, previst fins al 2021. La cancellera va comparèixer davant els mitjans en una roda de premsa que sol fer cada any abans d’iniciar les vacances i en què se sotmet a tot tipus de preguntes. Com en altres ocasions recents, molts periodistes la van interrogar sobre la seva salut. “Entenc que em pregunteu per la meva salut, però estic bé”, va reiterar Merkel, que va voler llançar un missatge tranquil·litzador davant el creixent debat a Alemanya sobre si pot continuar o no al càrrec. “Em coneixeu des de fa molt de temps... Soc una persona que té un gran interès per la seva salut. Puc exercir aquest paper”, va continuar la cancellera, que va voler deixar clar que actua de forma responsable i que no dubtaria a prendre les mesures oportunes en cas de no estar en condicions de seguir al capdavant del país.

Merkel, que aquest dimecres va fer 65 anys, va patir el primer episodi de tremolors en públic el 18 de juny a Berlín, durant una visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, mentre escoltaven l’himne nacional alemany. Després en van venir dos més. El segon va ser el 27 de juny, quan escoltava un discurs del president federal, Frank-Walter Steinmeier. I el tercer, fa només una setmana, el 10 de juliol, mentre rebia amb honors militars el primer ministre de Finlàndia, Antti Rinne.

El tercer episodi en menys d’un mes va generar tota mena d’especulacions que, des del govern alemany, sempre han volgut frenar de la mateixa manera: amb hermetisme i limitant-se a confirmar que la cancellera es troba bé. I és que ni la mateixa Angela Merkel ni cercles del seu partit ni cap mitjà de comunicació alemany ni estranger ha filtrat informacions sobre les causes dels repetits episodis. Aquesta situació, però, ha desencadenat un altre debat: si hi hauria d’haver més transparència sobre l’estat de la cancellera. Seguint aquesta línia, la televisió pública alemanya ZDF va fer una enquesta aquesta setmana: el 80% dels ciutadans alemanys que hi van participar van considerar que tot plegat és un assumpte privat. Un 19%, en canvi, exigia més informació.