ALEMANYA

Merkel manté silenci sobre si optarà a un quart mandat

La crisi migratòria passa factura a la cancellera, que no té garantit el suport del seu aliat bavarès

Diuen els millors analistes polítics alemanys que actualment només una persona al món sap si Angela Merkel es presentarà el 2017 al seu quart mandat al capdavant del govern de Berlín. I que aquesta persona és la mateixa cancellera. La resta és especulació. Però l’opinió pública i la classe política alemanya ja parlen molt d’aquesta qüestió. Al capdavall, queda pràcticament un any per a les eleccions generals i Merkel s’esforça a mantenir la incògnita. “Sobre la qüestió de si decideixo presentar-me altre cop per ser cancellera, ja em pronunciaré en el moment adequat”, va apuntar la líder alemanya aquest diumenge en una entrevista amb la televisió pública ARD.

Com si ho hagués calculat de manera tàctica, Merkel va voler deixar obert si concorrerà com a presidenta de la Unió Democratacristiana (CDU) a les legislatives de la tardor del 2017. Abans del seu tercer mandat, però, va ser molt menys intrigant, ja que va deixar anar que presentaria la seva candidatura més de dos anys abans de les eleccions.

Per què la cancellera no comunica, doncs, encara si opta a un quart mandat? El context és prou clar: sense la crisi dels refugiats probablement faria temps que Merkel hauria anunciat que vol continuar governant Alemanya. Sempre ha dit que és una feina que l’apassiona i la diverteix, però sense el suport oficial de la CSU, el partit bavarès agermanat amb la CDU, la cancellera no s’acaba d’atrevir a comunicar les seves intencions.

La crisi dels refugiats ha deixat aïllada Alemanya a Europa, ha dividit la societat germànica, ha fet guanyar protagonisme als populistes de dretes d’Alternativa per a Alemanya (AfD), ha distanciat la CDU i la CSU i ha creat incertesa, en definitiva, sobre el futur polític de la mateixa Merkel.

Pendent de la CSU

Segons el setmanari Der Spiegel, la cancellera alemanya ajornaria la decisió de la seva candidatura fins a principis del 2017 després d’assegurar-se el suport del primer ministre de Baviera i president de la CSU, Horst Seehofer, que ha criticat durament Merkel per haver obert les fronteres alemanyes als refugiats.

El que van filtrant fonts del govern de Berlín i de la CDU com a escenari més probable, però, és que la cancellera comunicarà si concorre a un quart mandat en el congrés federal de la Unió Democratacristiana que tindrà lloc al desembre a Essen. Llavors Merkel també s’haurà de sotmetre a la reelecció com a presidenta del partit. El diari Bild raona que la líder alemanya vol anunciar allà la seva nova candidatura a la cancelleria per obtenir un millor resultat a l’hora de ser reelegida com a cap de la CDU.

En plena crisi de refugiats no es pot descartar en absolut que Merkel obtingui bastants menys vots en la seva reelecció per dos anys com a presidenta de la CDU. El 2014 va obtenir gairebé el 97% dels suports. Si aquesta votació queda lligada a la candidatura, Merkel podria disciplinar més el vot dels delegats i, de retruc, posaria sota pressió tant els seus crítics de la CDU com de la CSU. Tothom que s’oposés a ella públicament quedaria retratat com el causant d’una separació de la unió CDU/CSU i se li retrauria perjudicar massivament les opcions electorals del bloc conservador de cara a les legislatives del 2017.

A Merkel tampoc li va malament comunicar més endavant els seus plans de futur a l’espera que millori la seva popularitat. Segons un sondeig d’Emnid, només el 42% dels alemanys volen un quart mandat de Merkel, si bé un 70% dels simpatitzants de la CDU/CSU volen que la cancellera torni a presentar-se.

Angela Merkel assumeix alhora que no concórrer a les eleccions del 2017 provocaria el caos al seu partit. Ara per ara tampoc ha designat delfí ni apareix cap alternativa per succeir-la. “Alemanya és, avui en dia, políticament i econòmicament, el refugi d’estabilitat d’Europa. Perquè continuï així Merkel ha de mantenir-se com a cancellera més enllà del 2017”, va remarcar el vicepresident de la CDU i primer ministre de Hessen, Volker Bouffier.

Però mentre la cúpula del seu partit li dóna suport, els socis socialdemòcrates al govern de Berlín intenten desmarcar-se de Merkel. El vicecanceller alemany i president de l’SPD, Sigmar Gabriel, va criticar la CDU/CSU per bloquejar la integració dels immigrants i va sorprendre en apuntar que les negociacions per al tractat de lliure comerç amb els Estats Units (TTIP) havien “fracassat de facto ”. Merkel de seguida el va desmentir. La precampanya electoral a Berlín està a punt de començar.

Més continguts de