La fi de deu anys d'invasió

Merkel visita les tropes alemanyes a l'Afganistan en plena escalada de tensió

La cancellera manté el programa malgrat les protestes per la massacre de civils per part d'un soldat nord-americà. Berlín vol començar la retirada el 2014

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha fet aquest dilluns una visita sorpresa a les bases militars alemanyes al nord de l'Afganistan. Merkel ha arribat a Mashar i Sharif per retre homenatge als militars caiguts i donar suport a les tropes en un moment de màxima inestabilitat. La cancellera s'havia de desplaçar també a la base de Kunduz, però aquesta part del programa s'ha anul·lat per les condicions climatològiques.

El gest de Merkel coincideix amb l'enorme rebuig popular que ha despertat la massacre presumptament protagonitzada per un soldat nord-americà a la província de Kandahar, on aquest cap de setmana van morir 17 civils, 9 d'ells, menors. L'episodi s'ha afegit a les protestes que es van estendre a tot el país a començaments de març per la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base nord-americana.

És la quarta visita de Merkel a l'Afganistan, on han perdut la vida 52 soldats alemanys en els deu anys que fa que dura la missió. Actualment hi ha desplaçats al país 4.800 soldats alemanys. Berlín preveu retirar a principis del 2013 un total de 400 soldats i completar la fi de la missió durant el 2014.