Més de 140 detinguts en les protestes a Rússia contra l'eternització de Putin al poder

L'oposició qüestiona els resultats del plebiscit que permet canviar la Constitució russa

Dues setmanes després del referèndum de la reforma constitucional, l'oposició russa manté les protestes  contra Vladímir Putin i la intenció que té de quedar-se en el poder fins al 2036. En les últimes hores més de 140 persones han estat detingudes, segons la policia. Les detencions s’han produït a la plaça Puixkin de Moscou després d’una recollida de signatures per presentar una demanda col·lectiva al Tribunal Suprem de Rússia. Es volen invalidar les reformes constitucionals promogudes pel president rus i aprovades en un referèndum que l’oposició va qualificar de "frau".

El moviment opositor Niet [No] s'ha mobilitzat en unes quantes ciutats russes. En el cas de Moscou s'han aplegat unes 1.500 persones. “Recollir signatures aquí i per internet és l’única manera de protestar”, ha declarat a Efe el polític i director del moviment Rússia Oberta, Andrei Pivovárov.

Un portaveu de la policia ha dit a l’agència Interfax que s'acusava els arrestats d'"alteració de l’ordre públic”. En unes quantes ciutats de Rússia s'estan produint protestes i concentracions per denunciar la falta de llibertat. Però segons l’ONG Apologuia Protesta [Apologia de la Protesta], que dona suport jurídic als manifestants pacífics, als detinguts se’ls acusa de participar en reunions no autoritzades i d'impedir el funcionament d’infraestructures i la circulació de transport i persones. “Això dona a la policia el dret formal de tenir detinguda la gent 48 hores”, ha escrit un dels advocats de l’organització a les xarxes.

Inicialment, els organitzadors volien convocar una reunió contra la modificació constitucional però no van rebre els permisos per la situació epidemiològica i per això es va decidir fer una recollida de signatures. Després de tres hores sense incidents, unes 350 persones van començar a caminar i alguns participants es van estirar al carrer per aturar el trànsit. Després de demanar-los que es retiressin de la via pública, la policia els va detenir violentament.

Les russos aproven la reforma constitucional de Putin

Niet es va oposar des d’un principi a les esmenes a la Constitució promogudes per Putin, no va reconèixer els resultats del referèndum i va denunciar irregularitats en el procés i falta de legitimitat. Segons les dades de la Comissió Electoral Central de Rússia, el 77,92% dels votants van aprovar les esmenes. La participació va ser d’un 67,97% del cens. L’oposició qüestiona els resultats a partir d'enquestes a peu d’urna durant el procés.