Internacional 12/06/2019

Més de 400 detinguts a Rússia per manifestar-se en contra de la repressió periodística

Acusen les autoritats russes de "fabricar delictes" per aturar les veus crítiques

Ara
3 min
La policia russa deté un manifestant

BARCELONALa policia russa ha detingut avui més de 400 persones, entre els quals el líder opositor Aleksei Navalni, en una manifestació no autoritzada per denunciar que les autoritats russes imputen casos fabricats contra periodistes per aconseguir fer callar les veus crítiques. L'últim cas ha sigut el del periodista d'investigació Ivan Golunov, que, després de publicar informacions contra el Kremlin, va ser arrestat i empresonat per un delicte de tràfic de drogues. Finalment dimarts va ser alliberat per falta de proves.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ciutadans i companys de professió de Golunov han expressat la seva solidaritat amb el periodista en els últims dies i la indignació s'ha traslladat a part de la societat russa, que ha sortit a manifestar-se pels carrers de Moscou. Segons les fonts oficials, a la manifestació hi han acudit 1.200 persones. És a dir, un terç dels manifestants han sigut detinguts.

Els promotors de la marxa esperaven que hi assistissin uns 25.000 manifestants, però l'alliberament de Golunov dimarts i la negativa de l'alcaldia d'autoritzar la manifestació ha fet que moltes persones s'hagin fet enrere. Manifestar-se a Rússia sense tenir el permís de les autoritats pot sortir molt car, fet que han pogut comprovar tots els arrestats durant la jornada d'avui.

L'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, va autoritzar una manifestació per al dia 16 i va demanar als ciutadans "que no sucumbeixin a les provocacions i s'abstinguin de participar en un esdeveniment no autoritzat", segons l'agència de notícies Interfax.

Les autoritats van desplegar un important dispositiu policial antiavalots, que va detenir al llarg de la jornada més de 400 persones. De moment, les fonts oficials només reconeixen 200 detencions.

Els agents van recórrer a les porres en alguns casos per reduir els manifestants, que, en cada detenció, cridaven: "Vergonya, vergonya!", segons ha pogut saber l'agència Efe. Entre els detinguts hi ha diversos periodistes, tant russos com estrangers, i fins i tot alguns menors, afirmen els testimonis.

La policia també ha detingut Navalni, que ara s'enfronta a l'acusació de violar les lleis que regulen els esdeveniments públics. Si els tribunals el consideren culpable, podrà passar fins a 30 dies a la presó. Les autoritats "m'atribueixen haver organitzat la marxa no permesa", ha escrit a Twitter l'opositor, on ha assegurat que les "detencions massives" són resultat de la "por terrible" del govern a la "fantàstica i unànime expressió de solidaritat en el cas Golunov".

Ekaterina Shulman, membre del Consell de Drets Humans adjunt a la presidència russa, ha criticat les detencions: "La gent ha vingut sense pancartes i eslògans i té dret a estar al carrer".

Alguns ciutadans i companys de Golunov portaven samarretes amb el ja famós lema "Jo soc / som Ivan Golunov", que va ser portada dilluns en tres grans diaris russos, 'Kommersant', 'Vedomosti' i 'RBK'. Aquest gest de solidaritat ha sigut sorprenent, i és que el Kremlin controla pràcticament la totalitat de mitjans de comunicació del país. Des de l'arribada de Putin al poder i la seva lluita per controlar la premsa, hi ha molt poques veus que critiquin les actuacions del govern.

Com fabricar un delicte

Golunov, de 36 anys, va ser detingut a Moscou el 6 de juny, després que la policia suposadament trobés drogues a la motxilla i el seu habitatge. Dos dies després, un tribunal moscovita va decretar arrest domiciliari per a l'informador, que, després de la seva detenció, va denunciar haver rebut una pallissa, a més d'estar gairebé 16 hores incomunicat. Finalment les autoritats no han pogut provar les acusacions de tràfic d'estupefaents. Golunov ha acusat obertament els agents d'haver posat droga intencionadament a casa seva per aconseguir aturar les seves informacions.

El periodista no ha acudit a la marxa, però Galina Timchenko, directora del diari digital 'Meduza', per al qual treballa Golunov, ha explicat a Efe que el reporter "ara es troba bé, es recupera, dorm i té reunions amb advocats": "Vam anar a la marxa per agrair el suport mostrat a l'Ivan i demostrar que som aquí i que som molts".

El cas de Golunov no és únic. En els últims anys, almenys vuit periodistes i activistes russos han sigut detinguts pels mateixos càrrecs que l'informador, entre els quals, Oyub Titíev, director de l'oficina txetxena de l'ONG Memorial –ja sota arrest domiciliari aquest dilluns.

Rússia ocupa lloc 149 en la classificació de la llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres, d'un total de 180 països, després de caure un lloc a causa de les pressions a la premsa independent.

Recentment, un grup de periodistes del diari 'Kommersant' van presentar la dimissió en bloc després que dos companys fossin acomiadats per una informar sobre el relleu de la presidenta del Senat, Valentina Matvienko.

No obstant això, ha sigut el cas Golunov el que ha fet vessar el got i ha generat una gran commoció en la comunitat periodística russa. Per aquest motiu han sortit aquest dijous al carrer, per dir prou.

stats