AMÈRICA LLATINA

Més d’un milió de veneçolans han fugit a Colòmbia els últims 15 mesos

El govern allibera una nova tongada de presos polítics

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar l’endemà de les eleccions, el 21 de maig, que estava disposat a iniciar un “procés de reconciliació i diàleg nacional”. Ahir va deixar en llibertat diversos presos polítics. Els pròxims dies té previst renovar alguns càrrecs del seu govern. I el 4 d’agost, posar en circulació una nova moneda -l’anomenat bolívar sobirà- que en teoria ha de resoldre la urgent falta d’efectiu que hi ha al país. Malgrat tot això, els veneçolans que poden agafen les maletes i se’n van. El director de Migració de Colòmbia, Christian Kruger, i el gerent de Frontera, Felipe Muñoz, van presentar ahir un informe amb dades que esgarrifen: més d’un milió de persones han fugit de Veneçuela els últims quinze mesos per instal·lar-se a la veïna Colòmbia. I es preveu que el flux continuarà. La frontera és cada dia un formiguer de gent.

De les persones que han marxat, unes 250.000 són colombians que han decidit tornar a la seva terra. Però la resta (819.034 és la xifra exacta) són veneçolans que han marxat del seu país i que de moment no tenen cap intenció de tornar-hi, segons aquest informe oficial. La meitat d’aquests veneçolans són a Colòmbia en situació irregular. Aquest país -que, per cert, celebra eleccions presidencials aquest diumenge- comença a tenir un problema greu amb una marea migratòria que no sembla que hagi de parar.

Tanmateix, ahir el govern veneçolà no va fer cap comentari sobre unes dades que fan posar el crit al cel al país veí. Tot el contrari: va capitalitzar l’atenció pública anunciant l’alliberament de més presos polítics: 43 en total, segons va declarar Delcy Rodríguez, la presidenta de l’Assemblea Nacional Constituent, o sigui el nou Parlament escollit a l’agost per, en teoria, redactar una nova Constitució i que està format només per diputats adeptes al chavisme. “Hem culminat d’aquesta manera una etapa molt important de cara a un gran diàleg nacional”, va afegir, deixant entendre que l’executiu no té previst excarcerar cap pres polític més.

L’executiu ha deixat en llibertat 123 reclusos durant les últimes dues setmanes. D’aquests, 72 són presos polítics, segons assegura el ministre de Comunicació i Informació, Jorge Rodríguez. En canvi, el Foro Penal i altres organitzacions de defensa dels drets humans calculen que només uns 40 d’aquests interns estaven entre reixes per raons polítiques. I d’aquests, només dos han recuperat la llibertat totalment, perquè la resta encara tenen mesures cautelars. Per exemple, no poden sortir del país, fer declaracions als mitjans de comunicació o participar en activitats polítiques.

Entre els reclusos excarcerats ahir, però, no hi hauria cap pres comú. De fet, van ser alliberats quatre líders estudiantils de la Universidad Pedagógica Experimental.

Més continguts de