Mèxic
Internacional 15/07/2011

L'exèrcit descobreix la plantació de marihuana més gran de la història de Mèxic, al nord del país

Les 120 hectàrees descobertes haurien generat 120 tones de marihuana. El seu valor hauria sigut de 158 milions de dòlars (111 milions d'euros), segons fonts militars

Efe
1 min
La plantació de marihuana intervinguda / EFE

TijuanaL'exèrcit mexicà ha descobert recentment al nord-oest del país una plantació de marihuana de 120 hectàrees, considerada la més gran de la història de Mèxic, en el marc d'un operatiu en què van ser detingudes 16 persones, segons fonts militars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El comandant de la Segona Regió Militar, el general Alfonso Duarte Mújica, ha indicat que les 120 hectàrees, cobertes amb una malla i simulades com si fossin un cultiu de tomàquets, haurien generat al voltant de 120 tones de marihuana, amb un valor estimat de 158 milions de dòlars (111 milions d'euros) al mercat negre.

La plantació ha sigut trobada al sud del municipi d'Ensenada, a l'estat de Baixa Califòrnia, fronterer amb els Estats Units, a només dos quilòmetres d'una carretera que recorre tota la península, després d'un operatiu terrestre desenvolupat el passat 12 de juny.

Unes 60 persones que treballaven allà van donar-se a la fuga tan bon punt van detectar la presència dels militars, que, malgrat tot, van aconseguir detenir almenys 16 jornalers, tots ells originaris de l'estat de Sinaloa.

19.000 tones de marihuana, 40.000 morts

Mèxic és la porta d'entrada de droga –heroïna, cocaïna o marihuana provinent sobretot de productors colombians o mexicans– als Estats Units. L'any 2009 s'hi va registrar una producció d'unes 19.000 tones de marihuana, segons fonts oficials.

El país viu des de finals de desembre de 2010 una intensa onada de violència que ha deixat ja 40.000 morts pels enfrontaments entre diversos càrtels de la droga pel control del territori, i d'aquests amb les forces armades del president mexicà, Felipe Calderón, i la seva "guerra contra el narcotràfic".

stats