Subhasta justa a l'estil Robin Hood

Mèxic licita objectes requisats als corruptes per finançar projectes contra la pobresa

El president de Mèxic, l'esquerrà Andrés Manuel López Obrador, organitza diumenge dues subhastes a l'antiga residència oficial de Los Pinos amb objectes requisats al crim organitzat i als condemnats per corrupció o que utilitzaven els alts càrrecs i funcionaris de l'anterior executiu. Els beneficis es calculen en uns 28 milions de pesos (1,3 milions d'euros), que es destinaran a dues comunitats de l'estat d'Oaxaca, de les més pobres, al sud del país. 

L'Institut per Tornar al Poble allò Robat és un organisme de nova creació que pretén institucionalitzar la justícia a la manera de Robin Hood –com diu el president, "a la inversa del govern anterior, que robava al poble per donar-ho als rics"–. El nom és tota una declaració d'intencions i s'emmarca dins de la política esquerrana amb el segell de Morena, el moviment amb què es va imposar AMLO –sigles amb què també es coneix el president mexicà– en les últimes eleccions i que inclou, per exemple, tancar Los Pinos com a seu presidencial per reconvertir-la en un museu i un parc públic.

La corrupció, el gran monstre de Mèxic

En aquest paratge se subhastaran 82 lots de cotxes, cases, joies i altres objectes requisats per Hisenda. La peça més cara és un Lamborghini, valorat en més d'un milió de dòlars, però hi ha molts més articles de luxe, com un Chevrolet, un Ferrari, desenes de vehicles blindats, cases i mansions. "Hi ha dos vehicles i una ambulància identificats recentment, que són una donació del rei de Jordània, que es faran servir per a la Guàrdia Nacional", ha indicat el president.

En una conferència de premsa, AMLO ha assenyalat que després d'aquesta primera subhasta, en les següents es posaran a concurs residències confiscades, a més de joies –la majoria de les quals procedents del crim organitzat–, i els recursos es destinaran al programa de joves amb problemes de drogues i a municipis endarrerits de l'estat de Guerrero, al sud del país.