13/09/2015

Michael Keating: “Abans de 10 o 15 anys no hi haurà un nou referèndum”

2 min

BarcelonaDe visita a Barcelona per seguir la Via Lliure, el politòleg escocès Michael Keating conclou que Escòcia no és la mateixa des del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què ha canviat a Escòcia?

Escòcia s’ha reafirmat políticament. Els partits unionistes han entrat en crisi i els nacionalistes escocesos han obtingut una gran victòria a les eleccions generals al Regne Unit. El sistema de partits polítics com el que hi ha a la Gran Bretanya s’ha esfondrat.

¿Els independentistes de l’SNP repetiran la majoria absoluta al Parlament escocès l’any que ve?

L’any que ve és gairebé inevitable una victòria de l’SNP amb una majoria ampliada. És possible que guanyi tots els escons a les circumscripcions i bona part del vot als partits. És impossible imaginar una victòria d’un altre partit.

¿Com s’explica que perdent un referèndum l’independentisme estigui tan fort?

L’endemà del referèndum, els guanyadors es van comportar com perdedors, i els perdedors com guanyadors. Això va ser clau i s’explica perquè la campanya del sí va ser molt més present sobre el terreny, amb la gent i la societat civil.

¿Seria intel·ligent per a l’SNP concórrer a les eleccions a Escòcia prometent un nou referèndum?

És un tema molt sensible, ja que la major part de la gent no vol un nou referèndum, tothom està una mica cansat de la política. Ara tenim a la vista un referèndum sobre la UE i, en la meva opinió, l’única condició en què seria possible un nou referèndum seria si els anglesos votessin no a Europa i els escocesos votessin . En aquest cas hi hauria un motiu legítim per fer un nou referèndum. Però si això no passa, un nou referèndum no serà fins d’aquí 10 o 15 anys.

Què en queda de la promesa de més poder per a Escòcia?

Hi ha un projecte de llei al Parlament que es votarà aviat, però hi ha moltes dificultats, ja que era un esquema no gaire ben pensat, amb moltes anomalies, on el govern britànic es reserva molta discreció. Preveig grans discussions i problemes en el futur sobre aquesta qüestió.

stats