LLUITA CONTRA ELS CÀRTELS
Internacional 25/07/2013

Michoacán, l'estat mexicà que posa a prova Peña Nieto

Una sèrie d'atacs contra la policia deixen 22 morts

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Agents federals i soldats de l'exèrcit mexicà dimarts al municipi d'Arteaga, a Michoacán.

BarcelonaUna sèrie d'atacs coordinats contra les forces de seguretat oficials a l'estat de Michoacán, a l'oest de Mèxic, va posar en evidència dimarts la guerra silenciosa que lliura el president Enrique Peña Nieto en aquest convuls estat, escenari de pugnes pel control del territori entre tres grans càrtels.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Almenys 20 presumptes narcotraficants i dos policies van morir dimarts en sis atacs diferents al territori controlat pel càrtel de Los Caballeros Templarios. "Van ser atacs planejats amb anticipació en què van participar individus amb armes llargues amagats en rasants, a més del bloqueig de carreteres amb autobusos i altres unitats", va dir en un comunicat la Comissió Nacional de Seguretat. També van resultar ferits 15 membres de les forces federals i un nombre indeterminat de membres del crim organitzat, segons les autoritats.

Des de principis d'any que el govern priista lliura una guerra soterrada en aquest estat, a cavall del districte federal de Ciutat de Mèxic i el Pacífic. De fet, el març passat, l'exèrcit federal va matar Dionisio Loya Plancarte, un dels caps de Los Caballeros Templarios i líder històric del crim organitzat a Michoacán. Curiosament, la notícia va tenir molt poca repercussió a la premsa. Dos mesos després, el govern federal hi enviava més forces militars.

A aquesta pugna s'hi ha unit la formació de grups d'autodefensa en algunes localitats per lluitar tant contra els càrtels com contra la corrupció de les forces de seguretat. De fet, la sèrie d'atacs de dimarts contra la policia -la més important en mesos- va perpetrar-se un dia després que morissin cinc persones quan un grup de desconeguts van disparar contra una protesta a les portes de l'alcaldia de la localitat de Los Reyes. Els manifestants denunciaven els vincles de la policia local amb Los Caballeros Templarios.

La batalla de xifres del PRI

El govern mexicà va insistir ahir que els episodis de violència de les últimes setmanes en aquest estat són una resposta a les accions de l'administració contra el crim organitzat a la regió de Tierra Caliente. "No retrocedirem i, per descomptat, seguirem amb la nostra tasca, que ha estat molt efectiva en la recuperació del territori", va dir el secretari de Governació, Miguel Ángel Osorio Chong. El mateix titular d'Interior ja va assegurar al maig que "no hi haurà ni un pacte ni una treva amb el crim organitzat".

Però l'esclat de violència posa en qüestió l'estratègia de seguretat de Peña Nieto, ja que està seguint els mateixos passos que el seu predecessor, el panista Felipe Calderón, tot i haver promès un viratge en la lluita contra el narcotràfic. Tot i que la seva administració assegura que han caigut un 18% els homicidis, els experts puntualitzen que l'únic que ha canviat a Mèxic és la política informativa del govern.

stats