Reforma Universitària
Internacional 30/11/2010

Milers d'estudiants italians surten de nou al carrer

Miles d'estudiants universitaris han sortit al carrer com a protesta a la reforma universitària, en el mateix dia que aquesta es vota al Congrés i que canviarà alguns aspectes de les facultats públiques.

Acn
2 min
Estudiants italians es protegeixen durant la protesta contra la retallades del govern

RomaLes manifestacions, organitzades a través de les xarxes socials, s'han dut a terme a les principals ciutats italianes i han causat la paralització de carreteres, vies de tren i fins i tot centenars de joves han rodejat el Palau de la Cambra Baixa a Roma i s'han enfrontat a la policia quan alguns dels manifestants han llançat ous i ampolles contra el Parlament. Per la seva banda, Silvio Berlusconi ha criticat la manifestació i ha dit que els estudiants verdaders 'estan a casa estudiant'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte, grups d'estudiants contraris a la reforma universitària ja es van manifestar pacíficament i es van concentrar al voltant de diferents edificis emblemàtics del país. Els manifestants van mostrar banderes vermelles i pancartes i van acusar el govern del primer ministre Silvio Berlusconi de retallar les despeses en benestar social i educació i de fer ben poca cosa per fomentar l'ocupació i el creixement econòmic.

Itàlia ha retallat despeses i això l'ha ajudada a enfrontar-se a la crisi financera d'una millor manera que altres països europeus. La tercera economia més forta de la zona euro ha evitat les turbulències dels mercats que han afectat països com Grècia i Irlanda. Aquest fet no ha evitat, però, les protestes de treballadors i estudiants, descontents amb el mercat laboral.

Tot i això, les protestes de treballadors i estudiants arriben en un moment difícil per a Berlusconi, que s'afronta a un vot de confiança el proper 14 de desembre que podria desembocar en eleccions anticipades. El govern de Berlusconi s'ha vist debilitat pels escàndols de corrupció, sexe i lluites internes de la coalició, així com el lent creixement econòmic.

Durant el mes de setembre, la taxa de desocupació era del 8,3%, per sota de la mitjana del 10,1% de la zona euro. En canvi, el Banc d'Itàlia assegura que la xifra està per sobre de l'11% si s'inclou en els treballadors que cobren pagues reduïdes a canvi de no anar a la feina i aquelles persones que ja han abandonat la cerca de feina.

stats