EUROPA
Internacional 05/04/2012

El suïcidi d'un jubilat per la crisi desencadena ira i commoció a Grècia

Centenars de persones han passat per la plaça Sintagma per presentar els seus respectes a l'ancià, que va treure's la vida d'un tret dimecres davant del Parlament. La majoria dels manifestants consideren que la seva mort representa les males condicions de vida a què els ha sotmès la política d'austeritat del govern hel·lè

Efe
2 min
Homenatge al jubilat grec que va suïcidar-se davant del Parlament. REUTERS

AtenasMilers de grecs s'han manifestat a Atenes i Salònica, les principals ciutats del país, en protesta per les condicions econòmiques que van portar un jubilat a suïcidar-se davant del Parlament hel·lè.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mort, de 77 anys, es va disparar un tret a la plaça Sintagma, a Atenes, i va deixar una nota en què al·legava que la pensió no li arribava per viure després de les moltes retallades efectuades pel govern. El text també acusava l'executiu de traïdor.

"Atès que no tinc una edat que em permeti respondre activament (tot i que seria el primer a seguir algú que agafés un Kalàixnikov), no trobo una altra manera de posar una fi decent (a la meva vida), abans d'haver de començar a rebuscar a les escombraries per trobar menjar", afirma la nota pòstuma que va deixar l'home.

Durant tot el dia, centenars de persones han passat pel lloc on es va suïcidar per presentar els seus respectes en forma de pregàries, espelmes i notes, que penjaven de l'arbre al costat del qual va morir l'ancià.

Una mort simbòlica

"No és un suïcidi, és un assassinat", "Govern assassí", "Memoràndum (de la troica) assassí", es llegia en algunes de les notes, que culpen les mesures d'austeritat aprovades pel govern de l'exbanquer Lukàs Papadimos de la mort de l'home.

"Em sento trist. Darrerament hi ha molts suïcidis a Grècia, però aquest és especialment trist per la situació en què ha mort aquest ancià", explicava un atenès de 33 anys.

Aquest jove, un dels entre 1.000 i 2.000 manifestants que es van concentrar a la plaça Sintagma la tarda d'aquest dimecres, ha opinat que "per aquest camí de l'austeritat, Grècia no va bé". "És terrible", diuen Efi i Anastasia, dues joves que amb prou feines podien parlar per l'emoció. "Aquests suïcidis passen cada vegada amb més freqüència. No hi ha res esperançador on aferrar-se. Tot va a pitjor", expliquen.

A Atenes, a més de la protesta a la plaça Sintagma, els 'motoristes indignats' van organitzar una manifestació rodada paral·lela a la concentració tradicional.

stats