Milers d'egipcis desafien la repressió i surten al carrer per cridar "Fora Al-Sissi!"

Responen a una convocatòria a les xarxes socials per denunciar la corrupció

Milers d'egipcis han sortit aquesta nit al carrer al centre del Caire i en diverses ciutats d'Egipte per protestar contra la corrupció del règim del mariscal Abdel Fattah al-Sissi, responent a una crida a través de les xarxes socials. Al-Sissi, que va arribar al poder amb un cop d'estat el 2013 en el marc d'una onada de mobilitzacions contra la gestió del president islamista Mohamed Mursi, governa el país amb mà de ferro i és molt estrany que la policia permeti mobilitzacions al carrer. Els manifestants van estripar cartells i banderes amb el rostre del president. Les manifestacions es van produir unes hores després que Sissi abandonés el país per participar a l'Assemblea General de l'ONU a Nova York.

En les imatges difoses per la premsa local es veu com la policia persegueix grups de manifestants al Caire llançant-los gasos lacrimògens. Els manifestants criden "Fora Al-Sissi!" i també "El poble vol la caiguda del règim!", la consigna de la revolució del 2011 que va posar fi a la dictadura de Hosni Mubàrak, que va ser succeït per l'islamista Mohammed Mursi en les primeres eleccions democràtiques del país. La gestió de Mursi va ser desastrosa des d'un punt de vista social i polític i el cop d'Al-Sissi va donar peu a un règim que molts consideren encara més repressiu. Va ser elegit el 2014 amb el 97% dels vots i reelegit l'any passat amb el mateix resultat, en uns comicis en què l'únic rival era un dels seus més fervents partidaris. Al-Sissi ha canviat la constitució per allargar els seus mandats fins al 2030. Segons alguns testimonis aquesta nit també s'han produït detencions. La presència policial a la plaça de Tahrir, epicentre de les protestes del 2011, va ser massiva.
 
També hi ha hagut manifestacions a Alexandria, Suez, el delta del Nil i la localitat d' Al-Mahalla al-Kubra, a 100 quilòmetres del Caire, on es concentra la indústria tèxtil. La televisió estatal no ha informat dels incidents, a diferència de la qatariana Al-Jazira, que encara té periodistes empresonats pel règim.

La protesta ha estat instigada per Mohammed Ali, un contractista i constructor que viu a Catalunya i que fa dues setmanes que està publicant vídeos que s'han fet virals acusant de corrupció el règim.

Més continguts de