EL LIDERATGE A RÚSSIA
Internacional 04/03/2015

Milers de russos acomiaden l’opositor Nemtsov

Emotiu adéu al dirigent assassinat prop del Kremlin

Bricio Segovia
3 min
L’opositor rus Borís Nemtsov, assassinat a trets aquest cap de setmana, va ser enterrat ahir a Moscou.

MoscouL’opositor rus Borís Nemtsov, assassinat divendres prop del Kremlin, va ser enterrat ahir a Moscou en una emotiva cerimònia que va reunir polítics locals i estrangers, representants de la diplomàcia, activistes dissidents i milers de ciutadans. El Kremlin va cobrir la seva presència amb un funcionari de perfil baix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nemtsov, que va ser el número dos al govern de Borís Ieltsin, havia dedicat els últims deu anys de la seva vida a criticar les polítiques del president rus, Vladímir Putin. I fins i tot el seu últim adéu va tenir un to crític. La capella ardent es va instal·lar al Centre Sàkharov, una organització que lluita per la defensa dels drets humans.

“No et diré adéu perquè els herois mai no moren”, va dir a la cerimònia Dmitri Gudkov, membre de la reduïda oposició parlamentària que hi ha a Rússia. En acabar el servei religiós, centenars de persones feien cua a l’exterior del recinte per acomiadar-se de Nemtsov, mort als 55 anys. Com indica la tradició ortodoxa, la mare del polític assassinat i els seus fills estaven asseguts davant del fèretre obert.

La diplomàcia internacional va estar representada pel ministre d’Afers Estrangers lituà, Linas Linkevicius, l’ex primer ministre britànic John Major i l’ambaixador dels Estats Units a Rússia, John Tefft. Alguns ministres de Letònia van denunciar que Rússia els havia denegat els visats en represàlia per les sancions de la Unió Europea pel conflicte a Ucraïna, ja que a Letònia li correspon la presidència rotatòria de la Unió Europea.

El gran absent va ser Putin, que ha vist com les mirades d’Occident han tornat a girar-se cap a ell amb aquest crim perpetrat a pocs metres de les muralles del Kremlin. El president hi va enviar en nom seu un parlamentari de perfil baix.

Opositors units al funeral

Entre els assistents russos destacaven la vídua del primer president de Rússia, Borís Ieltsin; el magnat que va aspirar a la presidència en les últimes eleccions, Mikhaïl Prókhorov; l’actual vice primer ministre, Arkadi Devorkovitx, i l’ex primer ministre de Putin durant el seu primer mandat, Mikhaïl Kassiànov, convertit ara en opositor.

“[Nemtsov] es va convertir en un enemic perquè deia la veritat, i molts no la volen sentir. […] No només no els agrada, sinó que estan disposats a fer el que han fet: assassinar. Assassinar prop de les muralles del Kremlin, al centre de Moscou”, va dir Kassiànov.

L’advocat Aleksei Navalni, que es va convertir en una de les cares de l’oposició més destacades arran de les massives manifestacions antigovernamentals del 2011, no va poder presentar els seus respectes a Nemtsov. A la presó des de finals de l’any passat, li va ser negat el permís que havia demanat per assistir al funeral. Ara bé, a través del seu blog va acusar els serveis d’intel·ligència russos sota les ordres de Putin d’estar darrere de la mort de Nemtsov .

Si l’assassinat d’un polític rus davant del Kremlin ja té prou components de guió de pel·lícula de Hollywood, la Paris Hilton russa -com es coneix la presentadora de televisió i opositora Ksenia Sobtxak- va oferir un element més. Durant el funeral va enviar un tuit als més d’un milió de seguidors que té en què denunciava una amenaça de mort. “Vés amb compte, tu ets la següent, Ksenia”, deia el missatge.

L’única persona que va presenciar l’atac a Nemtsov va ser la seva parella, Anna Duritska, que va ser una de les absents més notables del funeral. La model ucraïnesa, de 23 anys, havia volat a Kíev dilluns després d’haver denunciat en un canal de televisió rus que les autoritats no li permetien abandonar el país tot i haver-los explicat tot el que sabia. Duritska assegura que no va veure ni la cara de l’agressor ni el cotxe des d’on va disparar diversos cops. Des de l’incident, Putin i la premsa oficialista han repetit que es tracta d’un “assassinat per encàrrec” i han denunciat que és una “provocació” per desestabilitzar el país.

Sigui com sigui, la realitat és que al cementiri de Troiekoróvskaia de Moscou ja són dos els opositors que hi descansen. L’altra és la periodista Anna Politkóvskaia, crítica amb el Kremlin i que també va morir a trets en circumstàncies misterioses, que hi va ser enterrada el 2006. Els que dirigeixen la mirada cap al govern de Putin creuen que el cas Nemtsov acabarà com el de la periodista: s’identificaran els autors materials del crim però mai no se sabrà qui hi havia al darrere.

stats