ÀFRICA
Internacional 03/08/2018

El president Mnangagwa guanya les eleccions de Zimbàbue

El líder de l'oposició no accepta els resultats i diu que són "falsos"

Francesc Millan
3 min
Seguidors d’Emmerson Mnangagwa surten als carrers d’Harare per celebrar la seva victòria en les eleccions presidencials.

BarcelonaPer a Nelson Chamisa, el líder de l'oposició, els resultats oficials de les eleccions presidencials de Zimbàbue van ser una galleda d'aigua freda. Ahir a la una de la matinada la Comissió Electoral de Zimbàbue (ZEC) anunciava, després de dies d'incertesa i tensió, que el president Emmerson Mnangagwa –que va arribar al capdavant del govern el novembre del 2017, després del cop d'estat contra el dictador Robert Mugabe– era el guanyador dels comicis amb el 50,8% dels vots. El resultat sorprenia i indignava Chamisa, que durant els dies posteriors a la jornada electoral de dilluns s'havia autoproclamat guanyador diverses vegades. "El nivell d'opacitat, de deficiència a la veritat, de deteriorament moral i de dèficit de valors és desconcertant", escrivia Chamisa ahir al seu compte de Twitter, on afegia que el recompte publicat pel ZEC era "fals" i, per tant, no era vàlid ni legal. En la línia dels últims dies, doncs, el principal opositor –que hauria obtingut un 44,3% dels vots– va reiterar que ell era l'autèntic guanyador i que tenia accés a un recompte alternatiu que no va voler publicar per raons "legals i polítiques".

Però, malgrat la insistència de Chamisa, sembla que l'elecció de Mnangagwa acabarà sent definitiva. La Xarxa de Suport a les Eleccions de Zimbàbue (ZESN), una respectada organització dedicada a la supervisió electoral al país, va difondre ahir un informe en què assegurava que els resultats oficials entraven dins de les estimacions que pronosticaven. Això sí, va reclamar a la Comissió que publiqués els resultats de tots els col·legis electorals per garantir una transparència total.

Un Cocodril amb passat

La capital del país, Harare, es va llevar ahir inesperadament tranquil·la. Durant dimecres i dijous els aldarulls i la tensió al carrer no van cessar. Tampoc les protestes de molts partidaris de l'oposició, que clamaven contra una suposada manipulació dels comicis. L'exèrcit, amb kalàixnikovs, no va trigar a sortir al carrer i va obrir foc contra la multitud: almenys sis persones van morir i desenes més van resultar ferides. Però al llarg de la jornada de divendres els carrers de la capital –on de les 770.000 paperetes que es van comptar en total, 550.000 van optar per Chamisa– estaven calmats i el trànsit era més moderat que de costum.

Mentrestant anaven apareixent les primeres reaccions. A banda de la del líder opositor, una de les més esperades era la del triomfador. "Prometo ser un president que escolti, que es mereixi la vostra confiança. Tots volem el mateix: ser més forts com a país. Per això us demano a tots que mantingueu la calma i la pau, perquè tots som germans", va apuntar Mnangagwa, de 75 anys, durant una compareixença davant els mitjans de comunicació al palau presidencial. També va aprofitar la trobada per defensar la integritat del procés electoral i per continuar llançant promeses: "Seré el president dels que m'han votat, però també dels que no ho han fet". No és cap secret, però, que la de Mnangagwa era l'opció més continuista. El Cocodril, tal com se'l coneix a Zimbàbue, va ser durant anys un dels homes de confiança del dictador Mugabe, a qui va "trair" després de destronar-lo del poder per arribar a la presidència. Durant la campanya electoral, Mnangagwa va insistir en aquest suposat canvi de rumb, i va remarcar dos objectius: treure el país de l'aïllament internacional i acostar-se als joves d'un estat on l'edat mitjana frega els 20 anys.

Però precisament són les noves generacions les que li retreuen que ha mantingut part de l'equip del dictador, acusat de vulnerar massa sovint els drets humans. Ara la principal incògnita, a banda de la hipotètica adulteració de les urnes, passa per desxifrar quin ús farà el Cocodril d'un poder que s'allarga.

stats