Crisi del deute
Internacional 22/12/2011

Monti demana als italians que comprin deute públic per alleugerir la pressió dels mercats

El Senat debat el pla d'ajust de més de 30.000 milions. L'edat de jubilació puja als 67 i s'augmenten els impostos

Efe
2 min
Mario Monti, primer ministre italià, al Senat / REUTERS

RomaEl primer ministre italià, Mario Monti, ha assegurat aquest dijous que Itàlia podrà afrontar ara la crisi econòmica i financera que viu Europa "amb el cap alt", una vegada s'aprovi el seu pla d'ajust de més de 30.000 milions d'euros. Adreçant-se al Senat, que ha de donar llum verda al pla, l'ha considerat "un decret d'extrema urgència que posa Itàlia en disposició d'afrontar amb el cap alt la gravíssima crisi europea", i ha indicat que el seu país encara està en un "context crític".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Demanem amb el pla d'ajust sacrificis significatius, però inferiors als que hauríem d'adoptar si l'emergència continués", ha afegit. Monti, que ha convidat els italians a adquirir títols de deute públic per alleujar la pressió dels mercats, ha indicat que no hi ha creixement econòmic sense disciplina financera, i ha assegurat que l'augment dels impostos que preveu el seu pla d'austeritat és "desafortunadament necessari ".

En les properes setmanes, l'executiu, segons va explicar Monti, pretén abordar l'anunciada reforma laboral, mantenir el diàleg amb els agents socials, aprofundir "en els temes de la despesa pública" i començar per l'administració central de l'Estat.

El primer ministre s'ha mostrat més disposat a consultar-ho amb els partits polítics abans d'aprovar noves reformes, com va exigir ahir el seu predecessor en el càrrec, Silvio Berlusconi, i ha apostat perquè el seu govern sigui capdavanter a Europa de la necessitat de fer "polítiques per al creixement" econòmic. "Nosaltres treballarem d'una manera amb força per fer canviar la política europea en aquest sentit, i aquest serà el nostre compromís", ha comentat Monti.

El pla d'austeritat inclou tant mesures d'estalvi com recaptatòries:

  • augment de l'edat de jubilació (a 62 i 66 anys el 2012 per a dones i homes),
  • congelació de les pensions a partir dels 1.400 euros mensuals,
  • reintroducció de l'impost de béns immobles sobre el primer habitatge i la seva extensió al segon i tercer habitatges,
  • augment de l'IVA a partir de setembre, del 21 al 23%,
  • taxació del 0,4% per als capitals evadits que van poder ser regularitzats durant el mandat de Berlusconi gràcies a una amnistia fiscal, que el 2012 i 2013 augmentarà fins a l'1 i l'1,35%, respectivament.
stats