Internacional 22/08/2012

Mor un britànic sis dies després que els tribunals li neguessin el dret a l'eutanàsia

Tony Nicklinson patia la síndrome del captiveri i va declarar que li era "impossible viure" sabent que no tenia "cap sortida" a la paràlisi total del cos

Acn
2 min
Tony Nicklinson amb la seva dona, Jane / Rex Features

LondresEl britànic Tony Nicklinson, que patia la síndrome del captiveri, ha mort aquest dimecres, només una setmana després que l'Alt Tribunal anglès rebutgés la seva petició per aconseguir que un metge pogués ajudar-lo a morir legalment. Nicklinson, de 58 anys, patia des del 2005 una paràlisi total del cos, però el seu cervell funcionava perfectament. L'home considerava la seva vida un "malson" i per això va fer una forta campanya a la premsa i als tribunals per aconseguir el dret a l'eutanàsia. Ell demanava que els jutges permetessin que un metge l'ajudés a morir sense cap persecució posterior. El tribunal va rebutjar la petició, en considerar que el debat s'havia de resoldre al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'advocat de la família Nicklinson ha informat que l'home va rebutjar menjar des de la setmana passada, quan es va conèixer aquesta decisió. Segons l'advocat, la salut de Tony Nicklinson "es va deteriorar ràpidament" durant el cap de setmana, en contraure també penumònia. L'home tenia un testament vital i havia rebutjat que se'l mantingués amb vida amb mitjans artificials.

Una de les seves filles, que ha publicat a Twitter que el seu pare ha mort en pau, ha dit que abans de morir va demanar que escrivissin: "Adéu món, m'ha arribat l'hora, m'he divertit una mica".

Tony Nicklinson ha estat una de les cares més visibles del debat sobre l'eutanàsia al Regne Unit. L'home, completament paralitzat, va aprendre a comunicar-se parpallejant per defensar el seu dret a morir dignament. La justícia britànica va assegurar durant el veredicte de dijous passat que aquest cas era "molt commovedor" però que el debat requeria un canvi de la normativa al Parlament, i no es podia resoldre als tribunals. Quan ell va conèixer aquesta decisió judicial, va confessar estar "devastat" per la sentència.

En un article a la premsa britànica, Nicklinson va assegurar que era "impossible viure" sabent que no tenia "cap sortida". Va dir que "és inacceptable que a la Gran Bretanya del segle XXI se'm negui el dret a treure'm la vida simplement perquè estic físicament discapacitat".

stats