Repressió a Cuba
Internacional 20/01/2012

Mor un pres polític cubà que estava en vaga de fam

El dissident Wilman Villar, de 31 anys, ha mort en un hospital de Santiago. Va ser condemnat a quatre anys de presó després de participar en una protesta

Efe
2 min
Villar Mendoza, en una imatge del blog Baracutey Cubano

L'HavanaEl dissident cubà Wilman Villar ha mort aquest divendres en un hospital de Santiago de Cuba després d'una vaga de fam que va iniciar a la presó en ser condemnat al novembre a quatre anys de reclusió, han informat a Efe fonts familiars i de l'oposició interna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Elizardo Sánchez, portaveu de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN), ha explicat que Wilman Villar, de 31 anys, pertanyia des del passat setembre a un grup anomenat Unió Patriòtica de Cuba, que es va crear a mitjans de 2011 i que lidera l'ex pres polític José Daniel Ferrer.

Villar va ser detingut el 14 de novembre quan participava en una protesta d'aquest grup a la localitat oriental de Contramestre, on vivia, i dies després, segons la CCDHRN, se'l va sotmetre a un "judici sumari" per delictes de desacatament i atemptat a l'autoritat, pel que va ser condemnat a quatre anys de presó. Per protestar contra la sentència Villar va iniciar una vaga de fam que ha durat 50 dies.

Fonts familiars i opositores van explicar que la seva salut es va anar deteriorant progressivament i va ser traslladat a l'hospital Juan Bruno Zayas de Santiago de Cuba, on va morir per una "sèpsia generalitzada "i pneumònia, segons van notificar la seva família.

La CCDHRN considera que el Govern de Cuba "té tota la responsabilitat moral, política i jurídica" per la mort "evitable" de Wilman Villar ja que es trobava sota la custòdia de l'Estat.

Elizardo Sánchez va comparar aquest cas amb el del pres polític Orlando Zapata, que va morir el febrer de 2010 després d'una llarga vaga de fam a la presó.

Encara que la condemna de Wilman Villar va ser per desacatament i atemptat a l'autoritat, la CCDHRN considera que estava pres per motius polítics.

stats