Rússia demana als EUA que obligui Kíev a suspendre les accions militars a l'est d'Ucraïna

"L'operació de càstig al sud-est d'Ucraïna sotmetrà el país en un conflicte mortal entre germans", ha dit el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, en una conversa telefònica amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry

El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha demanat aquest dissabte al secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que obligui Ucraïna a suspendre les accions militars i a retirar les tropes de l'est del país.

"L'operació de càstig al sud-est d'Ucraïna sotmetrà el país en un conflicte mortal entre germans", ha dit Lavrov en una conversa telefònica amb Kerry, segons informen les agències russes.

Lavrov, que ha acusat Kíev de "declarar la guerra al seu propi poble", ha subratllat que el cessament de l'operació antiterrorista llançada per Kíev i el replegament de les tropes ha de ser "immediatament".

Ucraïna va iniciar divendres a la matinada una ofensiva per reprendre el control de dos bastions pro-russos a la regió minera de Donetsk: Sloviansk i Kramatorsk.

Lavrov també ha instat Kerry a exigir a Kíev que alliberi els activistes pro-russos per complir l'amnistia estipulada en els acords de Ginebra.

En la mateixa línia, Lavrov ha destacat la importància d'aprofitar al màxim el potencial mediador de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) per garantir el compliment d'aquests acords, aconseguir reduir la tensió i obrir un diàleg nacional a Ucraïna, en particular sobre la reforma constitucional.

"Encara hi ha possibilitats, amb la condició que hi hagi presència en aquest procés de representants de totes les regions i que es posi a ratlla els terroristes del [grup ultranacionalista] Sector de Dretes que van organitzar una sagnant carnisseria a Odessa", ha indicat .

Lavrov es referia a la mort de 46 persones a Odessa en l'incendi que es va declarar ahir a la nit a la casa dels sindicats d'aquest port del mar Negre, quan activistes pro-russos es van refugiar a l'edifici després de diversos enfrontaments violents amb els unionistes ucraïnesos.

Ucraïna ha denunciat avui una provocació per part d'antics membres del govern exiliats a Rússia, mentre el Kremlin ha acusat Kíev de "tenir les mans tacades de sang".

Per la seva banda, els Estats Units han titllat d'"inadmissible" el brot de violència viscuda ahir a Odessa i han instat Kíev a trobar i castigar els culpables.