GUERRA A SÍRIA
Internacional 25/05/2013

Moscou anuncia que Damasc accepta una conferència de pau

Rússia i els EUA impulsen una reunió a Ginebra al juny

David M. Herszenhorn
2 min
Protesta contra el règim de Baixar al-Assad ahir a les portes d'una mesquita a Istanbul.

The New York Times / Moscou.El govern rus va anunciar ahir que el govern sirià ha accedit a participar en la conferència internacional de pau de Ginebra. La trobada, patrocinada pels Estats Units i Rússia, està prevista per al mes de juny. "Ens congratulem de comunicar que Damasc ha confirmat que en principi està disposat a participar en una conferència internacional perquè els mateixos sirians puguin trobar una solució política a un conflicte que està destruint el país i la regió", va anunciar Aleksandr Lukaixevitx, portaveu del ministeri d'Afers Exteriors rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de més dos anys de conflicte i més de 80.000 morts, seria la primera vegada que el govern sirià i l'oposició obririen un procés de diàleg. Tant el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, com el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, van acordar durant una trobada a Moscou a principis de mes tirar endavant la conferència de Ginebra. Rússia es va comprometre a portar el règim a la taula de negociacions, mentre que Washington es va focalitzar a assegurar-se la participació de l'oposició siriana. Està previst que la conferència se celebri al juny.

Rebuig a l'ONU

Però tot i que Lukaixevitx va assegurar que el govern sirià tenia la intenció de participar en les negociacions, va deixar clar que hi havia "factor adversos" que estaven minant els esforços per acabar amb la violència. I va citar alguns passos d'Occident a l'ONU. La setmana passada, l'Assemblea General va aprovar una resolució no vinculant que demanava una transició política i la fi de la guerra civil i denunciava els assassinats causats pel règim.

Tot i les advertències de Moscou, el ministeri rus va deixar clar que la conferència de pau prevista per al juny a Suïssa es planteja com "una oportunitat real per acabar amb el bany de sang i el patiment dels sirians i assegurar un futur democràtic i en pau per al país". "No hauríem de perdre aquesta oportunitat", va concloure.

El màxim òrgan de representació de l'oposició, la Coalició Nacional Siriana, va respondre a l'anunci de Moscou assegurant que només participarien a la reunió si hi havia un senyal clar del règim de voler tirar endavant "una sortida política pacífica". El seu portaveu, Khaled Saleh, va dir des d'Istanbul que "mentre es parla d'una negociació significativa que ha de començar amb gestos de bona voluntat, el règim continua utilitzant armes químiques i busca el suport de milicians iranians i de Hezbol·lah". L'oposició es reunia ahir a Istanbul per escollir un nou líder i definir una posició per defensar a Ginebra.

Segons fonts del departament d'Estat nord-americà, Kerry viatjarà dilluns a París per tornar-se a reunir amb el cap de la diplomàcia russa i discutir com s'encararà la conferència. A principis d'aquesta setmana, Kerry ja es va reunir amb líders de l'oposició siriana en una cimera a Amman, la capital jordana, per abordar la situació a Síria.

Ahir a Istanbul les cares eren llargues entre els membres de l'oposició siriana, que no tenen gaires motius per a l'esperança. "No tenim gaire il·lusió", deia Ahmed Kamel. "Coneixem el règim, coneixem Al-Assad, i sabem que mai deixarà el poder si no és per la força".

stats