Internacional 08/09/2013

Moscou celebra les seves primeres eleccions a l'Ajuntament en deu anys

L'alcalde en funcions, Serguei Sobianin, aliat de Putin, és el favorit a la reelecció segons els sondejos

Efe
1 min

MoscouMoscou celebra aquest diumenge les seves primeres eleccions a l'Ajuntament en deu anys després que el Kremlin decidís restablir les eleccions directes sota pressions de l'oposició extraparlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'alcalde en funcions de la capital russa, Serguei Sobianin, estret aliat del president, Vladímir Putin, surt com a gran favorit a la reelecció, segons tots els sondejos d'opinió.

Malgrat la seva falta de carisma i el seu lloc de procedència –Sibèria–, la majoria de moscovites estan satisfets amb la gestió de l'alcalde, que va substituir fa tres anys Yuri Luzhkov, destituït després de 18 anys al càrrec.

Si es compleixen les previsions, Sobianin serà elegit a la primera volta amb més del 50% dels vots.

L'atenció dels comicis estarà també centrada en el nombre de vots que aconsegueixi el líder de l'oposició extraparlamentària, Aleksei Navalni, el conegut blogaire que va treure a la llum draps bruts del partit de Putin (Rússia Unida) i sobre el qual pesa una condemna de cinc anys de presó.

Malgrat la seva situació, Navalni va poder registrar-se sorprenentment com a candidat després de ser posat en llibertat el juliol passat mentre la justícia estudia el recurs a la seva condemna.

Les enquestes li concedeixen entre un 15 i un 20% dels vots, resultat que suposaria un important suport per a l'oposició extraparlamentària, que va protagonitzar el 2011-2012 les protestes antigovernamentals més importants des de la caiguda de la URSS.

Entre la resta de candidats, el comunista Ivan Melnikov seria el tercer en discòrdia amb vora el 10% dels sufragis en uns comicis en què estan cridats a votar més de set milions de persones.

stats