Internacional 02/06/2012

Mubàrak: de pilot de combat a faraó derrocat pel poble

Després de sis intents d'atemptat durant els seus trenta anys al poder, aquest expilot de combat va ser derrocat després de dues setmanes de revolta popular. Aquest dissabte ha estat condemnat a cadena perpètua

Ara
1 min
Mubàrak en sortir del tribunal / EFE

BarcelonaMubàrak va néixer fa 83 anys en el marc d'una família burgesa en una població rural del Delta del Nil. Amb 19 anys ja va ingressar a l'exèrcit on es va especialitzar en pilotar avions de combat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va anar avançant a l'escalafó militar fins que va assumir el comandament en cap de l'exèrcit i va ser nomenat vice-president per Anwar el-Sadat que aleshores tenia el poder a Egipte.

Després de l'assassinat de Sadat, a mans de soldats integristes pel seu acostament a Israel, Mubàrak es va fer càrrec del poder ràpidament amb el repte d'acabar amb el boicot dels països àrabs per haver firmat la pau amb Israel.

A poc a poc va anar recuperant la confiança dels seus socis naturals i va aconseguir ser admès de nou a la Lliga Àrab. La seva política es va basar sempre en ser un pont entre els israelians i els estats àrabs.

El gran punt dèbil del règim de Hosni Mubàrak ha estat les llibertats i els drets humans. Enlloc de convocar eleccions, la presidència l'obtenia gràcies a referèndums. No va ser fins al 2005 que va acceptar unes eleccions que van ser de tot menys transparents.

El malestar popular va anar en augment des d'aleshores i les últimes eleccions a finals de l'any passat ja van marcar un tombant en les protestes que van anar en augment gràcies a l'exemple de la revolta tunisiana.

Hosni Mubàrak s'havia negat a plegar una vegada i una altra i després de dues setmanes de revoltes, l'onze de febrer del 2011 va deixar el càrrec. Després d'un judici de deu mesos, el dictador ha estat condemnat a cadena perpètua.

stats