Egipte
Internacional 11/02/2011

Mubàrak: la història d'un pilot de combat que va arribar a president i s'hi ha estat 30 anys

Hosni Mubàrak ha deixat avui el càrrec després de 30 anys al poder on hi va arribar després de l'assassinat de l'anterior president Anwar el-Sadat

Marc Vidal
1 min

BarcelonaMubàrak va néixer fa 82 anys en el marc d'una família burgesa en una població rural del Delta del Nil. Amb 19 anys ja va ingressar a l'exèrcit on es va especialitzar en pilotar avions de combat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va anar avançant a l'escalafó militar fins que va assumir el comandament en cap de l'exèrcit i va ser nomenat vice-president per Anwar el-Sadat que aleshores tenia el poder a Egipte.

Després de l'assassinat de Sadat, a mans de soldats integristes pel seu acostament a Israel, Mubàrak es va fer càrrec del poder ràpidament amb el repte d'acabar amb el boicot dels països àrabs per haver firmat la pau amb Israel.

A poc a poc va anar recuperant la confiança dels seus socis naturals i va aconseguir ser admès de nou a la Lliga Àrab. La seva política es va basar sempre en ser un pont entre els israelians i els estats àrabs.

El gran punt dèbil del règim de Hosni Mubàrak ha estat les llibertats i els drets humans. Enlloc de convocar eleccions, la presidència l'obtenia gràcies a referèndums. No va ser fins al 2005 que va acceptar unes eleccions que van ser de tot menys transparents.

El malestar popular va anar en augment des d'aleshores i les últimes eleccions a finals de l'any passat ja van marcar un tombant en les protestes que van anar en augment gràcies a l'exemple de la revolta tunisiana.

Hosni Mubàrak s'havia negat a plegar una vegada i una altra i ahir mateix va sortir a la televisió per dir que ell no pensava anar-se'n. Ni 24 hores no han passat fins que s'ha refugiat al seu Palau de Sharm-El-Sheik, a la riba del mar Roig.

stats