RÚSSIA
Internacional 10/07/2017

Un Mundial que posa en joc la imatge russa

El país acull la cita futbolística el 2018 i per això Putin ja ha limitat per decret el dret de reunió i manifestació

Natàlia Boronat
4 min
Un Mundial que posa en joc la imatge russa

MoscouQuan falta poc menys d’un any per a l’inici del Mundial de futbol, Rússia treballa a marxes forçades per aprofitar al màxim l’oportunitat per canviar d’imatge. Es vol vendre com un país amable i mereixedor d’acollir un esdeveniment esportiu d’aquesta magnitud, tot i la mala premsa que té per les polítiques repressives i pels escàndols que l’esquitxen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment el país ha aprovat amb bona nota l’assaig general del Mundial, la celebració de la Copa FIFA Confederacions 2017 -celebrada entre el 17 de juny i el 2 de juliol- malgrat les ombres que planaven pels escàndols de dopatge dels seus esportistes, les actituds discriminatòries i els interrogants en l’execució d’algunes obres, a més de les pèssimes condicions dels treballadors i les 17 morts registrades durant la construcció dels estadis.

El dia abans de la final del 2 de juliol, que va enfrontar Alemanya i Xile a Sant Petersburg i va acabar amb la victòria dels primers, el capità de la selecció alemanya, Julian Draxler, va emetre un comunicat dirigit als fans russos: “Gràcies per la vostra brillant organització, per les moltes mans ajudant en tot el camí i per fer-nos sentir sempre segurs”. Segons Draxler, “Rússia ha passat el test de manera excepcional”. L’obertura i la cloenda van tenir lloc al nou estadi de Sant Petersburg, una construcció faraònica que ha durat 10 anys i on, segons l’organització Transparency International, des del 2009 hi han treballat cada dia uns 1.500 obrers, la majoria sense cap mena de dret laboral. Durant la Copa Confederacions un exèrcit de més de 5.000 voluntaris han mostrat la cara més amable de Rússia ajudant els visitants pels carrers i estadis de les ciutats amfitriones: Moscou, Sant Petersburg, Sotxi i Kazan.

Sospites de dopatge

“Ha sigut una experiència genial poder participar-hi, veure per dins com s’organitza, ajudar els estrangers, conèixer tanta gent”, explicava entusiasmada la Ivanna, una jove professora de rus. Fins i tot els responsables de seguretat de l’estadi de Moscou devien tenir l’ordre de ser amables, perquè actuaven d’una manera que no és habitual a Rússia.

El president de la FIFA, Gianni Infantino, l’últim dia a Sant Petersburg va reconèixer que tot havia anat bé: “Tot ha sortit perfecte, havíem sentit moltes coses sobre violència, incidents, hooligans i racisme, però no ha passat res”. De tota manera, Infantino va alertar que hi haurà sancions contra Rússia si es confirmen les sospites sobre possibles casos de dopatge entre futbolistes russos. Coincidint amb la Copa Confederacions es van fer públics detalls de la investigació de l’Agència Mundial del Dopatge (AMA) de 155 mostres possiblement sospitoses de futbolistes a Rússia. Aquesta investigació se suma a la del Comitè Olímpic Internacional, que aviat anunciarà les primeres sentències sobre atletes russos que presumptament es van beneficiar d’un programa estatal de dopatge als Jocs Olímpics d’Hivern del 2014 a Sotxi, una acusació que les autoritats russes neguen.

Pel que fa a la seguretat, l’organització ha utilitzat un sistema obligatori de fan IDs (un carnet de seguidor) que ha permès controlar l’accés als estadis i impedir el pas a espectadors que prèviament haguessin estat implicats en desordres o vinculats a grups d’ultres.

Racisme i homofòbia

Durant l’última lliga russa es van registrar 89 casos de racisme i d’aldarulls protagonitzats per grups d’ultradreta, però la Copa Confederacions ha anat com una seda en aquest sentit. La sortida dels partits era com una festa en què els espectadors russos que havien anat a veure bon futbol es delien per fotografiar-se amb els seguidors dels equips estrangers. Per exemple, després del partit a Moscou en què Portugal va derrotar Rússia per 1 a 0 molts seguidors russos fidels a la seva selecció sortien ben contents de l’estadi perquè havien vist jugar Cristiano Ronaldo. Per la seva banda la FIFA va alertar els seguidors xilens i mexicans que s’abstinguessin de fer cap crit que pogués ofendre la comunitat homosexual.

El sistema de fan IDs ha facilitat molt les coses als 27.000 estrangers que l’han utilitzat, ja que amb aquest carnet quedaven exempts de l’esgotador tràmit d’obtenir el visat per entrar a Rússia, i també han pogut viatjar de franc entre les ciutats amfitriones. Rússia té la fama de país hostil per als visitants, però molts xilens i mexicans -els que es notaven més pels carrers de Moscou d’entre els seguidors estrangers que han viatjat a Rússia- han quedat fascinats amb el país i amb l’amabilitat de la gent. S’espera que l’any que ve viatgin a Rússia prop d’un milió d’estrangers per seguir el Mundial, que es disputarà en 11 ciutats.

La Copa Confederacions va començar pocs dies després que s’haguessin detingut unes 1.500 persones només entre Moscou i Sant Petersburg per haver participat en manifestacions contra el govern i la corrupció, però aquesta mala imatge no sembla preocupar les autoritats russes. Un decret de Vladímir Putin estableix un règim especial per garantir la seguretat durant els dos grans esdeveniments futbolístics, limita el moviment a les ciutats amfitriones i també restringeix els dret de reunió i de manifestació dels ciutadans.

stats