COOPERACIÓ I SEGURETAT
Internacional 14/10/2011

Mutisme al govern espanyol i de la Generalitat sobre el segrest de les cooperants a Kènia

El director general de Cooperació de la Generalitat, Carles Llorens, i el ministre Blanco demanen "discreció" i que no s'especuli amb la situació de les segrestades

Acn
2 min

Barcelona / MadridEl portaveu del govern espanyol, José Blanco, s'ha negat avui a facilitar cap dada de què disposi el seu executiu sobre la situació en què es troben les cooperants segrestades a Kènia i ha recordat que "el que és sensat és actuar amb prudència, intel·ligència i discreció". A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha explicat que el seu govern no pot donar corda a "informacions que circulen". "Quan hi hagi alguna cosa a comunicar ho farà el Ministeri d'Exteriors", ha afirmat en resposta a les preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens, per la seva banda, ha demanat també avui que ni els mitjans, ni les ONG ni la població "especuli" amb la situació de les dues cooperants segrestades. Llorens només ha volgut confirmar la informació oficial que ja es coneix i ha assegurat que quan hi hagi novetats a comunicar, es farà. Així mateix, Llorens ha destacat que la situació al camp de refugiats de Dadaab és molt greu i que totes les ONG segueixen els protocols de seguretat, però ha dit que cada entitat decidirà el futur dels seus cooperants, alguns dels quals són catalans.

Per aquest divendres estava prevista la intervenció de Llorens a la comissió de Cooperació i Solidaritat del Parlament per parlar de la situació humanitària a la banya d'Àfrica. La intervenció ha començat amb menció a les dues cooperants, i tots els grups han mostrat la seva solidaritat.

Davant dels periodistes, Llorens ha dit que a la zona hi ha diverses ONG catalanes amb suport de la Generalitat, i que cadascuna, seguint estrictament els protocols de seguretat, decidirà si segueix allà o no. El director general ha elogiat el paper de MSF, per la seva "valentia", en ser els primers en arribar a moltes emergències humanitàries i ha assegurat que té un protocol de seguretat exemplar.

L'executiu espanyol no vol reproduir la situació amb què es va trobar quan negociava l'alliberament dels tripulants de l'Alakrana, en què les filtracions als mitjans i les notícies interessades van interferir seriosament en el procés, i ni tan sols l'escenari del segrest dels cooperants a Mauritània on algunes informacions periodístiques van posar en escac l'operatiu. Per aquest motiu tan el ministeri d'Exteriors com La Moncloa manté un silenci total a l'entorn de les circumstàncies en què tenen lloc els protocols per alliberar les dues voluntàries de Metges Sense Fronteres.

Blanco ho ha deixat clar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on li han preguntat dues vegades per aquesta qüestió s'ha limitat a expressar "tot el suport i solidaritat" a les famílies de les dues cooperants, que "estan vivint un moment d'enormes dificultats". El portaveu ha reiterat que el govern "actua amb prudència, intel·ligència i discreció" que és el que cal "en aquests moments".

stats