Netanyahu diu al Congrés dels Estats Units que l'Iran és una "amenaça global"

Més de 50 congressistes demòcrates no han assistit al discurs al discurs del primer ministre israelià, que visita Washington en plena campanya electoral

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'adreça aquest dimarts al Congrés nord-americà en una intervenció marcada per la polèmica. El president Barack Obama i els demòcrates han criticat Netanyahu perquè consideren electoralista la seva visita.  "Vull agrair a tots vostès per ser aquí avui, que el meu discurs ha estat objecte de molta controvèrsia. Lamento profundament que alguns van percebre la meva presència aquí com a política, que mai va ser la meva intenció ", ha dit Netanyahu al principi del seu discurs. Seguidament Netanyahu ha criticat fortament les negociacions nuclears amb Iran, qui creu "no és de confiança", i ha avisat que l'acord únicament " garanteix que l'Iran aconsegueixi aquestes armes nuclears, un munt d'elles". També ha acusat l'Iran de donar suport al terrorisme i "d'amenaçar amb aniquilar" el seu país.

El primer ministre també ha negat que l'Iran sigui un aliat en la lluita contra l'Estat Islàmic: "Quan es tracta de l'Iran o l'EI l'enemic del teu enemic és el teu enemic ". Així, ha afegit que "acabar amb l'EI i deixar que Iran aconsegueixi armes nuclears seria guanyar una batalla però perdre una guerra". 

El primer ministre d'Israel ha pronunciat un discurs davant del Congrés dels Estats Units d'Amèrica sobre l'amenaça d'Iran i el radicalisme islàmic, una intervenció polèmica per haver-se organitza sense comptar amb la Casa Blanca.

Més de 50 congressistes demòcrates no han assistit al discurs al discurs de Netanyahu com a protesta per la invitació del president republicà de la Cambra de Representants, John Boehner.

Netanyahu va acceptar aquesta invitació per parlar davant del Congrés sobre els perills d'un acord nuclear amb l'Iran sense avisar a la Casa Blanca, trencant el protocol diplomàtic. Això ha tensat les relacions amb el president Barack Obama que s'ha negat a reunir-se amb Netanyahu durant la seva visita, argumentant que això es podria considerar una interferència dues setmanes abans de les eleccions a Israel. 

Netanyahu, va dir dilluns en la conferència anual del Comitè de Relacions Públiques Israel-Estats Units (AIPAC), el major lobby pro-Israel americà, que la aliança entre el seu país i els Estats Units "és més forta que mai i serà més forta". Tot i això, el primer ministre va avisar que l'acord nuclear que el govern estatunidenc està negociant amb Iran pot amenaçar la supervivència d'Israel i que, per tant, ell té "l'obligació moral" de parlar sobre aquests perills.