Hamas adverteix que Trump obre "la porta de l'infern"

Abbas s'esforça per evitar el trencament de la recomposada unitat amb Hamàs

La jornada de dimecres ha estat llarga als territoris palestins i des del matí s'hi han enregistrat protestes pacífiques tant als carrers de Cisjordània com als de la Franja de Gaza, amb crema de banderes inclosa. Ja de nit, la declaració del president Donald Trump que reconeix Jerusalem com a capital d'Israel i ordena el trasllat de l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a aquesta ciutat, ha estat seguida amb molt d'interès per palestins, i també pels israelians, encara que ja s'havien filtrat els principals punts de l'al·locució en un sentit general.

Els palestins van condemnar una declaració que van considerar “irresponsable” i contrària als interessos de la pau al Pròxim Orient. De fet, el president palestí, Mahmud Abbas, va desqualificar els Estats Units com “intermediari en el procés de pau”.

Per tal de relaxar un xic la pressió del carrer, Abbas va afirmar que el més important ara és la reconciliació entre les diverses faccions palestines, i va ordenar el seu primer ministre, Rami Hamdal·lah, i els seus negociadors que demà viatgin a la Franja de Gaza per reprendre les negociacions amb Hamàs. Els islamistes van assegurar que la decisió de Trump obre les portes de “l’infern” i suposa una “agressió flagrant contra el poble palestí”, alhora que va animar als musulmans a “perjudicar els interessos dels Estats Units a la regió”.

Les converses per la reconciliació es van aturar fa una setmana quan va quedar clar que les posicions de Hamàs i de Fatah estan molt allunyades. La interrupció va ser una conseqüència lògica de la impossibilitat de resoldre el problema dels funcionaris palestins què va contractar Hamàs durant la passada dècada i què Fatah vol acomiadar. També es va fer evident que Hamàs mai renunciarà a les armes de la resistència, una demanda de Fatah què la resta de faccions palestines troba inassumible.

En canvi, a Israel el primer ministre, Benjamin Netanyahu va gravar la decisió “valenta i justa” de Trump i va demanar a tots els països del món que “segueixin les passes” de traslladar les ambaixades a Jerusalem. Per a l’israelià, és una “fita històrica” i va advertir que “qualsevol acord de pau ha de d’incloure a Jerusalem com a capital d’Israel”. En la línia de Trump de no tocar els llocs religiosos, Netanyahu es va comprometre a “garantir la llibertat de culte per a jueus, cristians i musulmans per igual”. El primer ministre va ordenar els seus ministres que no fessin declaracions fora de lloc a la premsa, i tots ells es van haver d’aguantar durant el dia sense obrir la boca.

Trump: "És el moment de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel"

Més continguts de