Estats Units
Internacional 11/02/2012

El New York Times carrega contra la sentència a Garzón

El rotatiu dedica l'editorial al magistrat i adverteix que 'Espanya necessita ajuda per mantenir un sistema judicial independent'. El diari ja havia dedicat la seva principal peça d'opinió a defensar el jutge en l'inici del procés

Ara
1 min
Mostres de suport a Garzón dijous a Madrid després de fer-se pública la sentència / AFP

Barcelona"Els enemics del jutge Baltasar Garzón s'han sortit finalment amb la seva". Així arrenca aquest dissabte l'editorial del New York Times. El rotatiu nord-americà ha reaccionat a la condemna contra el magistrat amb contundència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari veu en Garzón "un flagell contra polítics corruptes d'esquerres i dretes i un poderós campió en la llei internacional de Drets Humans" i cita els seus "esforços per processar Pinochet i investigar els horrors de la Guerra Civil espanyola".

"Condemnar un jurista per un procediment judicial és un atac terrible a la independència judicial", sentencia el rotatiu.

"Lluny de ser perfecte"

El diari matisa que Garzón "es troba lluny de ser perfecte" però alerta del perill que la sentència contra el jutge aturi altres magistrats disposats a "investigar casos políticament sensibles". "Romandran sense investigar els crims de l'era de Franco que han ferit Espanya durant dues generacions?", pregunta el NYT.

L'editorial espera que el jutge envii el seu cas al Tribunal Constitucional i a la Cort Europea de Drets Humans a Estrasburg. "Espanya encara necessita ajuda per mantenir el seu sistema judicial independent i sense por", acaba el diari.

El NYT, defensor de Garzón des del principi

El rotatiu nord-americà ja havia signat una editorial a favor del jutge abans que es dictés sentència. El 4 de febrer titulava "La veritat a judici a Espanya", en referència a l'inici del procés contra el magistrat.

stats