Nigèria assegura haver reconquerit el feu de Boko Haram en vigílies de les eleccions

L'exèrcit de Nigèria ha assegurat avui que ha capturat la ciutat de Gowza, considerada la caserna general del grup jihadista Boko Haram. L'ofensiva arriba tot just un dia abans de les eleccions presidencials i legislatives al país, que s'havien d'haver celebrat el 14 de febrer.

"Les tropes han capturat aquest matí Gwoza, destruint la seu dels terroristes", que el passat mes d'agost van declarar en aquesta ciutat un califat islàmic, han confirmat les autoritats militars nigerianes a través del seu compte de Twitter.

La victòria militar s'hauria produït en el marc de l'ofensiva llançada per Nigèria costat d'una aliança regional contra els terroristes, que han matat més de mil persones des de l'inici de 2015, gairebé totes elles al nord del país.

Les eleccions de demà dissabte es presenten com les de resultat més incert i els analistes alerten del risc que es produeixen aldarulls violents entre els seguidors i simpatitzants dels dos partits amb possibilitats de fer-se amb el poder tal i com va passar després dels comicis del 2010 en què van morir un miler de persones.

El president nigerià i candidat a la reelecció pel Partit Democràtic del Poble, Goodluck Jonathan, i el seu principal rival, l'exmilitar retirat i mandatari durant els anys de dictadura al país, Muhammadu Buhari, del Congrés de tots els Progressistes s'enfronten en unes eleccions marcades no només per la violència i inestabilitat al nord-est de Nigèria controlat per Boko Haram, sinó també per unes expectatives econòmiques incertes a causa de la baixada dels preus del petroli, la major font d'ingressos de l'estat.

Nigèria, amb els seus gairebé 180 milions d'habitants, és el país més gran de l'Àfrica i des de l'any passat la major economia també, en haver superat Sud-àfrica. No obstant això, més de la meitat de la població sobreviu per sota del llindar de la pobresa i la riquesa proporcionada per les explotacions petrolieres del delta del Níger no han aconseguit frenar l'enorme diferència social entre el nord pobre i majoritàriament musulmà i el sud, més desenvolupat i amb majoria cristiana.