Pròxim Orient
Internacional 12/05/2013

Nou detinguts per l'atemptat amb 46 morts al sud de Turquia

El govern turc assegura que els sospitosos han vinculat l'atac als serveis d'intel·ligència sirians, tot i que el país havia negat prèviament qualsevol vinculació amb els fets

Efe
1 min

AnkaraLa policia ha detingut nou ciutadans turcs que han confessat la seva implicació en el doble atemptat amb cotxe bomba perpetrat dissabte en una ciutat turca fronterera amb Síria i que ha causat 46 morts i un centenar de ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Una organització terrorista vinculada a la intel·ligència siriana està darrere de l'atac. Fins ara nou persones han sigut detingudes", ha explicat en roda de premsa el vice primer ministre turc, Besir Atalay, que ha assegurat que aquestes informacions surten de les declaracions i confessions dels detinguts.

Les declaracions dels ministres contradiuen la postura de Síria, que ha negat aquest diumenge qualsevol implicació del govern en l'atemptat a través del seu ministre d'Informació, Omran al Zubi.

Entre els detinguts hi ha el presumpte cervell de l'atemptat a la localitat de Reyhanli, una ciutat d'uns 60.000 habitants situada al sud de la província mediterrània turca de Hatay.

"Dic obertament que una organització terrorista vinculada a la Muhabarat (els serveis secrets sirians) n'és la responsable. En tenim tots els detalls. Un dels nou detinguts és l'organitzador de l'atemptat", ha declarat el ministre de l'Interior, Muammer Guler. L'operació continua oberta.

"Aquest atemptat és una provocació destinada a crear sentiments negatius cap als refugiats sirians. Els refugiats no tenen res a veure amb aquest atac", ha subratllat Atalay.

Els responsables turcs han xifrat en 46 els morts fins al moment, mentre que el nombre de ferits supera el centenar, dels quals 55 encara estan hospitalitzats. D'aquests, 24 es troben en estat greu i en dos casos es tem per la seva vida.

El doble atemptat amb cotxe bomba és l'atac més mortífer que s'ha perpetrat a Turquia des del començament del conflicte a Síria, el març de 2011, i que ja s'ha cobrat unes 70.000 vides, segons dades de l'ONU.

stats