Internacional 11/04/2016

Nou intent de treva al Iemen

L'alto el foc ha de conduir dilluns que ve a les converses de pau a Kuwait per acabar amb una guerra civil que ha deixat 2.800 víctimes

Albert Guasch
3 min
Un vehicle de les forces lleials al president Hadi, al sud del Iemen

BarcelonaEl Iemen comença avui dilluns una setmana clau amb les esperances posades a la treva iniciada ahir al vespre. Sanà, la capital del país, ha passat una nit tranquil·la, gràcies a un cessament d'hostilitats que ha de conduir a les converses de pau el pròxim 18 d'abril a Kuwait. S'espera que tot plegat posi punt final a una guerra civil que s'ha endut 2.800 víctimes, iniciada el març de l'any passat, quan els rebels houthis van prendre el control de Sanà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Només a Taiz, al sud-oest del país, persistien alguns combats aïllats la nit de diumenge. El govern i els rebels s'han acusat mútuament d'atacar objectius de la ciutat, molt disputada i que ha anat canviant de mans al llarg de la crisi, moments abans de l'inici de la treva.

Si el cessament d'hostilitats condueix a la fi de la guerra civil del Iemen, dependrà en gran mesura dels poders regionals implicats en el conflicte i la seva disposició a iniciar les converses de pau la setmana que ve a Kuwait: per una banda l'Aràbia Saudita, que ha liderat una intensa campanya de bombardejos aeris per facilitar l'avenç de les forces del president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, i per l'altra l'Iran, que ha donat suport als rebels houthis, els quals actuen conjuntament amb les forces lleials a l'expresident Ali Abdul·lah Sàleh.

Després de diversos intents fracassats, la treva impulsada arriba en un moment en què la situació humanitària és límit. "És l'hora de fer un pas enrere de la vora del precipici", ha dit Ismail Ould Cheikh Ahmed, l'enviat especial de l'ONU al Iemen, que també ha fet saber que farà arribar ajuda humanitària a una població castigada per la malnutrició i la falta d'assistència sanitària.

Els infants castigats en un país molt jove

El Iemen és una 'rara avis' dintre de la península Aràbiga. És molt més pobre que la resta de països de la península i no forma part de l'eina de cooperació regional –el Consell de Cooperació del Golf Pèrsic–. La guerra civil ha castigat durament la població. Segons l'ONU, de les 22 províncies que conformen el país, gairebé la meitat pateixen fam.

El Iemen també és un dels països amb la població més jove del món. Segons Save the Children, abans de la guerra, la meitat dels infants patien malnutrició. També corren el risc de ser reclutats com a nens soldat i és freqüent el matrimoni infantil. Amb l'inici de la guerra, l'ONU ha atribuït tres quartes parts del nombre d'infants morts i ferits als bombardejos de la coalició saudita.

Una guerra civil amb interessos estrangers

La guerra del Iemen, iniciada per l'expansió de la revolta houti, és el camp de batalla d'interessos estrangers (guerra 'proxy'), emmarcat en la 'guerra freda' entre l'Aràbia Saudita i l'Iran. Amb el suport de cada una de les parts, l'Aràbia Saudita a les forces lleials al president Hadi i l'Iran als rebels houthis (amb qui comparteixen orientació religiosa, ja que tots dos són xiïtes), els dos poders regionals segresten la guerra civil iemenita i la converteixen en el camp de batalla del seu propi conflicte. Per una banda, l'Aràbia Saudita té por de trobar-se encerclada per països xiïtes i, per l'altra, l'Iran busca expandir la seva influència regional.

Les reserves de l'Aràbia Saudita a tenir els rebles houthis a tocar van dur el país a liderar una coalició amb altres estats del Golf per reconduir el curs de la guerra civil a través dels bombardejos aeris. Així, la intensa campanya ha facilitat l'avenç de les forces lleials al president Hadi.

Les demandes del col·lectiu houthi van sorgir durant la transició arran del traspàs de poder de Sàleh al vicepresident Hadi. Sàleh, després de 30 anys al poder, va cedir a la pressió internacional i va signar un acord tutelat pel Consell de Cooperació del Golf –grup regional on també figura l'Aràbia Saudita– pel qual s'apartava del poder a canvi de la immunitat.

Si bé els houthis van unir-se al procés de transició, van acabar descontents amb la Constitució que dividia el Iemen en sis regions i els bloquejava l'accés al mar. Al llarg del 2014, els rebels van avançar militarment des del nord del país, la seva zona d'influència, fins a arribar a la capital, Sanà. El president Hadi va aconseguir escapar a l'arrest domiciliari que li van imposar els rebels, va reafirmar-se com a president legítim del Iemen i va demanar la intervenció de l'exterior.

stats