Eleccions a Grècia
Internacional 06/05/2012

Els dos partits al govern grec pateixen fortes pèrdues de vots a les eleccions

L'extrema esquerra de Syriza seria la segona força, per davant del Pasok. Els neonazis d'Alba Daurada tindrien representació parlamentària

Ara
1 min

BarcelonaNova Democràcia i el Pasok, els dos partits majoritaris de Grècia, tenen difícil reeditar la coalició de govern si es confirmen els resultats que apunta l'escrutini. Tot i que els dos havien insistit en què governarien en solitari, ara es mostren disposats a un acord com el que ha mantingut al poder al tecnòcrata Lukàs Papadimos els últims 3 mesos. Els dos partits sumarien 154 diputats en un parlament de 300 i podran garantir la governabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el 50% escrutat, els conservadors de Nova Democràcia obtenen el 20,02% dels sufragis. La coalició d'extrema esquerra Syriza passaria a convertir-se en la segona força amb el 16,09% vots. El PASOK s'enfonsaria després de 3 anys de polítiques d'austeritat i es quedaria amb el 13,75%. Els comunistes del KKE tindrien un resultat del 8,36%, els conservadors de Grecs Independents (una escissió de Nova Democràcia) entrarien al Parlament amb entre el 10,45%. L'Esquerra Democràtica es quedaria entre el 6,00%. El grup neonazi de l'Alba Daurada arribaria al Parlament amb el 6,87% de vots.

El sistema electoral grec dóna 50 diputats extres al partit més votat, amb la qual cosa Nova Democràcia i el Pasok haurien de sumar almenys el 45% de vots per tenir majoria al parlament. La resta de formacions, a dreta i esquerra, s'han mostrat contràries a les mesures d'austeritat exigides a canvi del pla de rescat internacional. A més, tant el Pasok com Nova Democràcia han insistit durant la campanya que no renovaran la coalició. Un bloqueig polític que amenaçaria l'aplicació dels acord del pla signats amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. El juny, el govern que sorgeixi de les eleccions haurà d'aplicar una retallada d'11.500 milions de despesa pública pel pròxim mes de juny.

stats