Eleccions a Grècia
Internacional 07/05/2012

Nova Democràcia i el Pasok no obtenen prou escons per formar govern

La coalició de l'esquerra radical Syriza passa de 15 a 52 escons i els neonazis de l'Alba Daurada entren al Parlament per primera vegada. Cap dels partits arriba al 20% dels sufragis

Ara
2 min
Alexis Tsipras, líder de Syriza, és el gran guanyador de les eleccions / REUTERS

BarcelonaLes eleccions gregues han deixat un país ingovernable. Amb el 99% escrutat, els dos grans partits, els conservadors de Nova Democràcia i els socialdemòcrates del Pasok, no sumen prou escons per formar govern: entre tots dos tenen el suport del 32% de l'electorat. Amb la llei electoral grega, el partit més votat obté 50 escons extres, però ni tan sols així arriben a sumar. Si es confirma el recompte, els dos partits que han defensat el pla de rescat i les polítiques d'austeritat dictades per la UE i el Fons Monetari Internacional tindran 149 escons en un Parlament de 300.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El que ha fet impossible la governabilitat és l'esfondrament del Pasok, que, de ser la força més votada s'ha quedat per sota del 14% de vots i n'ha perdut el 30%. Nova Democràcia, que era a l'oposició fins que va donar suport al govern tecnocràtic de Lukàs Papadimos, obté menys del 19% dels sufragis, un descens del 14% respecte als resultats del 2009.

La coalició d'esquerra radical Syriza és la que ha capitalitzat millor el malestar social amb la crisi i l'austeritat: queda com a segona força, per davant del Pasok (i a només 130.000 vots de Nova Democràcia), i passa de 15 a 52 escons. El Partit Comunista, que ha rebutjat la proposta d'unitat de les esquerres, manté els seus resultats històrics, que en els últims anys són al voltant del 10%, i no és capaç de rendibilitzar electoralment la crisi.

També cal destacar l'entrada al Parlament dels neonazis d'Alba Daurada, que gairebé arriben al 7% dels sufragis i es planten a l'hemicicle amb 21 escons. És el resultat del discurs de la por i l'odi a l'immigrant i de la feina de les milícies armades que s'organitzen a les ciutats i barris amb més pobresa i conflictivitat.

Nova Democràcia, com a partit més votat, rebrà l'encàrrec avui de formar govern. El més probable és una coalició a tres bandes, amb el Pasok i l'Esquerra Democràtica, una escissió del grup socialdemòcrata que s'oposava a les polítiques d'austeritat, però des de posicions pro europees. En qualsevol cas, la solidesa de la coalició seria molt feble. En cas que no hi hagués acord, i en un termini de deu dies, qui rebria l'encàrrec de fer govern seria l'esquerra radical, la segona força més votada. Si tampoc s'arribés a un pacte de governabilitat, seria el torn del Pasok, i si no es concretés un executiu, caldria tornar a convocar eleccions.

Al juny el Parlament ha d'aprovar una nova retallada d'11.500 milions d'euros per complir els compromisos amb la UE i el Fons Monetari Internacional.

stats