Matrimonis homosexuals
Internacional 25/06/2011

El senat de Nova York aprova els matrimonis homosexuals

La mesura s'ha aprovat per 33 vots a favor i 29 en contra. Les organitzacions defensores dels drets dels homosexuals qualifiquen el fet d'"històric".

Efe
2 min

Nova YorkEl Senat de Nova York ha aprovat la legalització de matrimonis entre persones del mateix sexe aquesta matinada (divendres a la tarda a Nova York), després d'una setmana de tenses negociacions. Així, es converteix en el sisè estat dels Estats Units –i un dels més influents– que permet les unions homosexuals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura, que es farà efectiva d'aquí a trenta dies, s'ha aprovat per 33 vots a favor i 29 en contra. Les organitzacions defensores dels drets dels homosexuals han qualificat el fet d'"històric", i és que Nova York i els aldarulls a Stonewall Inn, un bar del West Village, el juny de 1969, es consideren les bases fundacionals del moviment.

La votació ha estat tensa: quatre membres republicans han donat suport a la mesura i han explicat el seu vot, mentre a l'exterior de la cambra s'esperaven els partidaris i detractors del matrimoni homosexual. El vot del republicà Stephen Saland ha estat definitiu; el senador ha apuntat que es veia obligat a fer "un viatge interior" a favor de la igualtat. "El que és correcte és tractar totes les persones amb igualtat, i aquesta igualtat inclou el matrimoni", ha afegit.

El defensor del poble de Nova York, Bill de Blasio, ha manifestat sentir-se "increïblement orgullós de ser novaiorquès". "L'estat que va iniciar els moviments nacionals a Seneca Falls i Stonewall ha fet un pas històric per garantir la necessitat de cada individu, homosexual i heterosexual".

L'aprovació de la mesura, que va ser ratificada el 2009 per l'Assemblea Legislativa de l'estat però no tenia llum verda al Senat, ha hagut de superar la indecisió dels republicans, pendents de la protecció de les institucions religioses per evitar que rebin demandes si es neguen a celebrar aquest tipus d'unions. La posició favorable del president Obama, que dijous va mostrar-se a favor de la igualtat entre parelles, ha suposat un suport decisiu a la mesura.

Per la presidenta del Consell de la ciutat de Nova York, Christine Quinn, la mesura "és una enorme victòria no només per a la comunitat novaiorquesa de lesbianes, gais i bisexuals i transgènere (LGTB), sinó també per a tots els novaiorquesos i per a tot el país".

Nova York es converteix en el sisè estat que aprova el matrimoni homosexual. Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Connecticut i Iowa, a més del districte de Columbia, permeten casaments entre persones del mateix sexe; Califòrnia va prohibir-ho després de sotmetre'ho a referèndum.

stats