Protesta contra les corporacions
Internacional 15/11/2011

La policia de Nova York desallotja els indignats d'Ocupa Wall Street

Setanta detinguts en una operació de matinada. L'ajuntament ha dit que podran tornar, però sense material d'acampada

Ara
2 min
Els treballadors de neteja, al campament 'indignat' de Nova York / EFE

BarcelonaLa Policia de Nova York ha desallotjat la matinada de dimarts el campament dels "indignats" d'Ocupa Wall Street a Zuccotti Park. Segons un portaveu del departament, un total de 70 activistes han estat detinguts. L'alcalde Michael Bloomberg ha dit a través del seu twitter que els manifestants "han de deixar temporalment el parc i treure les tendes" però que podran tornar quan el parc estigui net, encara que no hi podran tornar a acampar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el moment de començar l'operació, a les tres de la matinada hora local, hi havia al camp uns 200 activistes, segons el New York Times. Mentre els manifestants cantaven, els agents han començat a retirar les tendes. Alguns activistes han sortit pel seu propi peu, mentre que d'altres han intentat desfensar-se interposant mobles i seient a terra agafats pels braços. Els agents han tret un per un els qui es resistiena marxar i els han emmanillat. La majoria ha oposat una resistència passiva, però també s'han vist escenes de caos, informa la BBC. La policia s'ha situat als ponts de Brooklyin i Manhattan per evitar que arribessin més manifestants al parc.

El desallotjament s'ha produit després que els moviment anunciés a la seva web una manifestació per "tancar Wall Street" el proper dijous, el dia que l'acampada havia de complir dos mesos. Dilluns hi ha haver una petita protesta davant de l'ajuntament dels detractors del moviment, la majoria petits comerciants, que instaven l'ajuntament a treure els indignats del parc.

L'operació ha començat amb la comunicació d'un oficial, que anunciava que "l'ajuntament ha decidit que la continuïtat de l'ocupació de Zuccotti Park suposa un creixent perill per a la salut i un risc d'incendi". La policia ha instat els activistes a retirar immediatament els seves propietats i els han amenaçat de detenir-los si interferien en l'actuació dels agents. També els han repartit unes octavetes en què se'ls informa que podran tornar al parc però sense portar-hi material d'acampada.

El moviment va començar el setembre per protestar contra la desigualtat econòmica i el poder de les corporacions i va inspirar dotzenes d'acampades arreu del país. L'actuació policial a Nova York arriba després que durant el cap de setmana fossin desallotjats quatre campaments més als Estats Units. El seu lema és "sóm el 99%" i denuncia que les institucions polítiques i financeres estan al servei d'una petita minoria.

Els activistes han penjat a internet les imatges en directe dels afores del parc, amb testimonis dels desallotjats molt a prop del districte financer de Nova York. Els manifestants, a les tres de la matinada hora local, criden "tot el món està mirant". Un activista entrevistat per la BBC ha assegurat que no s'ha produit cap tipus de violència.

stats